Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma vabbade för 72 000 kronor – döms för bidragsbrott

Kvinnan anmälde att hon hade vårdat barn i stället för att jobba. En granskning visade att hon inte alls gick miste om arbetsinkomst, och nu döms hon för fusket.

Under drygt ett års tid anmälde en kvinna i Ljusdals kommun till försäkringskassan att hon var hemma för vård av barn, vab, vid flera tillfällen.

När försäkringskassan granskade saken visade det sig att vid 20 av tillfällena skulle kvinnan inte ha varit på sitt arbete, och hon hade därmed inte rätt till ersättning. Hon hade felaktigt fått tillfällig föräldrapenning på nära 72 000 kronor från försäkringskassan.

Läs även: Felaktigt vabbande var brottsligt

Fallet gick till rättegång, där kvinnan medgav att hon hade lämnat oriktiga uppgifter till försäkringskassan.

Nu döms hon för bidragsbrott. Hudiksvalls tingsrätt dömer kvinnan till villkorlig dom med 50 dagsböter på totalt 2 500 kronor. Hon ska också betala 500 kronor i avgift till brottsofferfonden.

Det är försäkringskassan som beslutar om felaktiga utbetalningar ska betalas tillbaka, men det framgår inte av domen om kvinnan har betalat tillbaka beloppet eller inte.

Läs även: Mamma fuskade med föräldrapenning

Läs även: Försäkringskassan slutar anmäla bidragsbrott