Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma Mos har avlidit

Agnes Olsson, Mamma Mos för flera generationer Bollnäsbor, finns inte längre.

90 år gammal avled hon den 10 februari. Men sin självklara plats i Bollnäs korvkioskhistoria kommer hon alltid att ha kvar.

Åtskilliga är de som fått sin hunger stillade av Agnes Olsson.

Från sin kiosk serverade hon under många år korv, hamburgare, köttbullar och snitsare tillsammans med sitt hemgjorda och berömda potatismos.

Det hela började redan på 1960-talet då hon tillsammans med Verna Andersson arbetade i den korvkiosk som låg på Apoteksgatan, mittemot där Hartmans optik nu håller till.

När den såldes började Agnes och Verna arbeta i Valle Björklunds blåvita lilla kiosk på Långnäsvägen bakom Frimurarhotellet. Det var där Agnes blev Mamma Mos med sina kunder och det var då som kiosken fick samma namn.

Namnet Mamma Mos spred sig även ut i landet och flera rikstäckande tidningar har uppmärksammat Agnes och hennes kiosk.

Vem eller vilka som ligger bakom namnet Mamma Mos vet ingen säkert, kanske var det raggarna. De var flitiga kunder hos Agnes som – trots att hon kunde säga ifrån på skarpen om det behövdes – var en mycket snäll dam som värnade om alla ungdomar och var som en mamma för många av dem.

Raggarna lät för övrigt trycka upp dekaler som de hade på sina bilar: "Varför köpa korv i Los när vi har Mamma Mos?"

I början av 1980-talet köpte Agnes kiosken och hann driva den under några år innan den revs för att vara med och ge plats åt det nya bostadsområdet Öster. Agnes byggde då en ny kiosk, eller gatukök som det då hade döpts om till, på sin nuvarande plats vid Röda Kvarn.

1985 stod den nya kiosken klar.