Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma åtalas efter namnbyte

Mamman bytte barnets efternamn mot pappans vilja. Nu åtalas hon för urkundsförfalskning.

När pappan fick hem ett brev från försäkringskassan angående sitt barn blev han förvånad. Plötsligt hade barnet ett nytt efternamn.

Han kontaktade myndigheterna för att ta reda på hur det hade gått till. Det visade sig att barnets mamma lämnat in en anmälan om namnbyte som han också skulle ha godkänt och undertecknat.

Pappan hävdar dock att han aldrig har gått med på något efternamnsbyte och att mamman måste ha förfalskat hans namnteckning på anmälan om namnbytet. Han vill att barnet bär hans efternamn.

Nu åtalas mamman i Söderhamns kommun för urkundsförfalskning. Men hon nekar till att ha förfalskat pappans namnteckning.

Hon har sagt till polisen att hon använde en blankett som pappan skrivit på ett par år tidigare. Den blanketten ska hon sedan ha plockat fram och fyllt i att barnet skulle ha det efternamn som hon själv tagit efter att ha gift sig med en annan man.

Hudiksvalls tingsrätt ska framöver besluta om mamman har gjort något brottsligt när hon ändrade barnets efternamn. Åklagaren anser att mamman antingen förfalskat pappans namnteckning, eller att hon på anmälan i efterhand ändrat det efternamn som pappan en gång hade gått med på.