Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmström om TTIP:s säkerhetspolitiska dimension: "P som i partnerskap"

Handelspolitik har en säkerhetspolitisk dimension som inte ska underskattas i tider då geopolitik nämns allt oftare. Att gå i mål med frihandelsförhandlingarna TTIP med USA är viktigt av många skäl menar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett samtal med ledarsidan.

Podd72: Lyssna på hela intervjun med Cecilia Malmström

– Det är klart att det stärker oss i en värld där värderingar som demokrati, mänskliga rättigheterna och hållbar utveckling är ifrågasatta.

För de transatlantiska banden mellan USA och Europa så är avtalet viktigt.

– P i TTIP betyder partnerskap. Vi kan ha våra skiljaktiga meningar med USA i vissa frågor men i det stora hela delar vi väldigt mycket av värderingarna kring mänskliga rättigheter och demokrati.

Läs mer: Ett handelsavtal med USA är bra för Hälsingland

TTIP-förhandlingarna är, trots kritik om motsatsen, ovanligt öppna. Dokument som är konsoliderade (innehåller parternas positioner) blir nu också tillgängliga för samtliga Europaparlamentariker och läsrum sätts upp i 28 huvudstäder för regeringsföreträdare. Samtidigt är trycket hårt, både från globaliseringsmotståndare inom EU och från andra aktörer, att avtalet ska misslyckas.

– Ryske presidenten Putin har sagt att TTIP är något fruktansvärt och vore bra om det misslyckades. Det visar att Ryssland ser att det finns en säkerhetspolitisk aspekt på det också.

Just handelspolitiken blev den utlösande gnistan i konflikten Ryssland och EU. Medan Ryssland ser världen i intressesfärer och geopolitik så krockar det med det europeiska perspektivet att handelspolitik handlar mer om värderingar.

– Det har ju inte varit någon som helst hyschhysch kring våra intentioner. Det är ett sätt att knyta människor närmare varandra, det är också ett sätt för EU sprida sina värderingar om mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och arbetstagarnas villkor. Särskilt i länder som inte har helt stabila demokratier är det en möjlighet till dialog och förändringar. 

Läs mer: I skuggan av MH17-rapporten, Ukrainas svåra väg framåt

Och i fallet Ukraina ledde det till kraftiga reaktioner då Moskva inte ville se en utveckling i grannlandet som kunde hota Kremls eget maktinnehav. Om demokrati och välstånd i Ukraina blev verklighet skulle ryska folket kräva det samma av sina makthavare. Ryssland har sedan dess både ockuperat Krim och östra Ukraina samt försökt spela ut EU:s medlemsländer mot varandra. 

– Vi kan inte ge efter för ryska påtryckningar här, Ukrainas rätt att sluta avtal med oss måste respekteras, säger Cecilia Malmström om det associationsavtal som ska träda i kraft 1:a januari 2016.

Podd72: Lyssna på hela intervjun med Cecilia Malmström

Podd72 handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Programledare Patrik Oksanen.

Lyssna på premiäravsnittet här eller ladda ned det (från lördag 5/12) på iTunes och Acast.

Läs mer om EU och säkerhetspolitik från Patrik Oksanen:

Plundring i Tensta när strömmen gick, så sårbart är vårt samhälle för svarta svanar

EU-Turkiet: "Har man tagit fan i båten får man ro honom i land"

Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar?

Efter Paris så kommer terrordåden att påverka oss

Allt fler uppgifter - Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig