Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmström: Med eller utan förtroende?

Ovanåkers kommunalråd, Björn Mårtensson (C), är tillbaka till jobbet. Med ett sviktande förtroende.

Han har stöd från sin kommunförening. Men inte från Centerpartiet i Gävleborg.

Och allianskollegorna, (FP), (M) och (KD) tvekar även dem i förtroendefrågan för Björn Mårtensson. Innan helgen var det mycket bestämda tongångar.

Moderaternas gruppledare skulle till och med avgå själv om inte Björn Mårtensson avgick. Nu avgår inte Björn Mårtensson och allianskollegorna i Ovanåker har kallat till ett nytt möte ikväll.

Tongångarna är inte längre lika hårda.

Ja, hur ska det då bli? Centern i Ovanåker har 15 mandat, av 41, alltså ingen egen majoritet.

Att Björn Mårtensson får fortsatt förtroende från partikollegorna i Ovanåker beror på att kommunen behöver en handlingskraftig ledning i spåren av finanskrisen.

Men utan en majoritet blir det knappast någon handlingskraft.

Visst går det att leda en kommun i minoritet. Då får kommunalrådet springa runt och förhandla varje ärende som ska till kommunfullmäktige, för att försöka finna en majoritet. Men någon "styrka som krävs för att hantera dessa oroliga tider" är det knappast tal om.

Avgörande blir de andra allianspartiernas möte ikväll. Om de väljer att ställa sig utanför majoriteten blir det ett svårt läge för Centern och Björn Mårtensson.

Det är mycket svårt att de hur Centern ska hantera en minoritetsledning i kommunen fram till valet. Politik är trots allt en förtroendebransch.