Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmöpappan vinner i högsta instans

Den pappa som i flera år kämpat för att få hem sin son har vunnit en viktig seger mot Bollnäs socialnämnd. Under onsdagen rev Högsta förvaltningsdomstolen upp kammarrättens beslut om LVU-omhändertagande.

Annons

– Det är ju naturligtvis väldigt glädjande och en stor lättnad. Det här innebär att han ska växa upp med mig och min fru, säger pappan, 40-årige Tobias från Malmö.

I flera års tid har han kämpat mot socialnämnden i Bollnäs för att få hem sin son.

Fallet uppmärksammades nationellt efter att radiodokumentären "Att ta ett barn" sändes i P1 i fredags.

Sonen har under större delen av sitt treåriga liv bott i ett familjehem i Bollnäs kommun.

Efter att Tobias uttryckt önskemål om att snarast möjligt flytta hem honom till sig, fattade socialnämnden i Bollnäs beslutet att sonen omedelbart skulle tvångsomhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga. I praktiken innebar det att sonen stannade kvar i familjehemmet och att pappans umgänge med honom begränsades.

Förvaltningsrätten i Falun ansåg i en dom från i juli förra året att det inte fanns tillräckliga skäl för ett LVU-omhändertagande. Socialnämnden överklagade till kammarrätten i Sundsvall och fick rätt.

En av de saker som socialnämnden i Bollnäs åberopat som skäl till tvångsomhändertagandet är att pojken, som är för tidigt född, skulle kunna ta skada av att skiljas från fosterföräldrarna i Bollnäs. Det är också en faktor som kammarrätten lutade sig mot i sin dom. Det faktum att Tobias påstods vilja skilja sonen från fosterföräldrarna ansågs då vara en "omsorgsbrist".

Men Högsta förvaltningsdomstolen är av en helt annan åsikt. I dagens dom skriver de bland annat att kammarrätten inte tagit tillräcklig hänsyn till att pappan anser det viktigt att sonen även i fortsättningen ska ha kontakt med familjehemsföräldrarna i Bollnäs och att de är välkomna att hälsa på i Malmö.

Högsta förvaltningsdomstolen förklarar också att tvångsomhändertagande enligt LVU är en åtgärd som inte får vidtas utan "tungt vägande skäl", och några sådana skäl har domstolen inte kunnat se här.

"Tobias agerande under hemtagningsprocessen, som innefattat önskemål om regelbundet och frekvent umgänge med sonen, måste ses som både naturligt och befogat för att kunna avsluta familjehemsplaceringen", skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen.

Onsdagens dom innebär att denna hemtagningsprocess kan återupptas. Exakt hur den kommer att läggas upp är ännu oklart.

– Det här är ju en minst sagt speciell situation som måste hanteras på rätt sätt. Det har funnits väldigt mycket spänningar mellan oss som är inblandade och de måste vi försöka handskas med, säger Tobias.

Han berättar att han under onsdagseftermiddagen haft ett telefonsamtal med socialkontoret i Bollnäs som nu tycks ha en positiv inställning till att barnpsykiatrimottagningen Viktoriagården i Malmö spelar en central roll i hemtagningen.

– Det känns väldigt positivt att de har en betydligt mer nykter syn nu än vad de haft tidigare.

Läs mer om ärendet här:

"De har verkligen misshandlat vår relation"…

Socialnämnden försvarar sig

"Dom har fallit och den ska verkställas"