Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin får inte åka med nya bussarna

Malin Wikström får inte åka med X-trafiks bussar. Hon och hennes permobil är för tunga, säger chaufförerna.

Malin Wikström från Edsbyn behöver permobil för att ta sig fram. Hon är en aktiv person, bland annat länsordförande för Neurologiskt handikappades riksförbund, NHR.

– Att jag kunnat åka buss och tåg har gjort att jag trots allt känt mig rätt fri. När jag ska ut i länet måste jag åka kollektivt. Färdtjänsten gäller bara inom kommungränserna.

Men på senare tid har Malin ofta fått problem med att ta sig runt i länet. Senast i onsdags kväll nekades hon att åka med bussen från Söderhamn.

– På låggolvsbussarna har det inte varit något problem att ta sig in. På dem har det funnits en ramp som chauffören lägger ut, men sedan de här nya högre bussarna kommit, så har det inte fungerat alls. På dem finns det lift i stället, men de är för dåliga, Chaufförerna säger att vi som sitter i permobil är för tunga, förstör liften.

X-trafik har sagt till Malin att de vid sådana tillfällen är skyldiga att ordna fram en taxi i stället.

– Men det fungerar inte. I onsdags fick jag vänta två timmar innan det efter många om och men kom en taxi.

X-trafiks affärschef Lars Björling säger att Malin Wikström blivit bemött på ett fullständigt oacceptabelt sätt.

– Om liften inte fungerar har vi en resegaranti med taxi och det ska absolut inte dröja så länge att få fram ett passande fordon.