Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin är hemma i Hälsingland igen

Malin Berghagen står med en fot i den hälsingska myllan och den andra på asfalten i Stockholm. I höstas kände hon att något fattades och hennes nya kärlek Martin fick henne att inse att svaret stavades Hälsingland.

Det har hunnit gå några veckor sedan flytten till Ljusdal gick. Tillsammans med barnen Isak, sex år, och Linn, 13 år, har Malin Berghagen tagit steget, sagt upp sig från jobbet som programledare i radio och lämnat pulsen i Stockholm för lugnet i Ljusdal.

– Jobbet på radion har betytt jättemycket för mig men jag behöver båda världarna, och då är det bättre att ha basen på landet, säger Malin Berghagen.

Som barn till två av Sveriges mest kända artister, Lill-Babs och Lasse Berghagen, fick Malin Berghagen tidigt vänja sig vid ett liv i rampljuset. Hon var bara sex timmar gammal när hon första gången fotograferades av kvällspressen. Men uppmärksamheten har satt djupa spår i hennes liv. Framför allt har den gjort känslan av ensamhet stor.

– Jag visste aldrig när andra barn lekte med mig för att jag var Malin Berghagen eller för att de tyckte om mig, det skapade en osäkerhet.

Nu har Malin Berghagen passerat 40-strecket och funnit ett inre lugn som hon inte visste fanns. Hennes liv har många gånger varit hektiskt med tvära kast. Hon har ofta upplevt pressen från omgivningen som stor och känslan av ensamhet har tärt på hennes inre.

– Att ha växt upp med Sveriges kändaste föräldrar gör att jag är osäkrare. Du vet aldrig vem du kan lita på. Det händer fortfarande att jag blir blåst, att jag träffar folk och arbetar tillsammans med dem för att sen upptäcka att de bara utnyttjar mig för att jag är känd.

Det är först på senare år som Malin Berghagen börjat fundera över vad det kostar att vara kändis och kändisbarn. Och vad det innebär för hennes egna barn.

– Jag har gjort mina egna misstag. Christopher var nog bara sex månader när han visades upp för pressen första gången. Men sedan de blev äldre har de fått vara med och bestämma själva om de vill vara med i tidningar eller inte.

Familjen har också ställt krav på att de tidningar som barnen medverkat i att de ska betala in en valfri summa pengar till Bris (Barnens rätt i samhället).

– På det sättet har barnen känt att det priset som det kostar för dem att vara med kan någon annan få nytta av, förklarar Malin Berghagen.

Vi träffas i Lill-Babs caffär i Järvsö. Några minuter sen kommer Malin Berghagen till det avtalade mötet. Hon tar köksvägen in och skyndar sig att beställa en macka innan hon slår sig ner vid bordet. Hon är noga med vad hon stoppar i sig och hon brinner för miljöarbete och vill gärna handla och äta ekologiska varor.

– Det känns som att det är bråttom nu, det är inte dina barn som kommer att uppleva konsekvenserna av vårt miljöslarv, det är vi själva. Det är också en fördel med att bo här uppe, det är enklare att köpa lokalproducerat. Sen tror jag att i de här tuffare tiderna klarar man sig bättre på landet.

Malin Berghagen beskriver sig själv som en naturälva. Hon finner styrka i naturen och avsaknaden av skog, berg och vindar bidrog i höstas till känslan av att något saknades. Nu är hon tillbaka i sin rätta miljö och känner att kraften är på väg tillbaka.

Men kändisskapets baksidor har satt djupa spår i henne, spår som fortfarande gör sig påminda i vardagen.

– Jag är för snäll. Men nu har jag lärt mig att man måste våga följa sin intuition och våga skapa förändringar, även sånt som inte känns alltför lätt. Den resan har jag gått och nu vågar jag visa vem jag är.

– När man börjar leta var problematiken har sin grund kan jag tänka på att jag aldrig fick ha mamma och pappa för mig själv. Publiken skulle ha sitt också.

Men trots baksidorna som kommer av att vara kändisbarn är Malin Berghagen tacksam över sitt ursprung.

– Jag har underbara föräldrar och vi är ju den här familjen och jag är väldigt stolt över den. De är fantastiska människor allihop.

I dag försöker hon dra nytta av kändisskapet.

– Det finns jättemycket positivt med kändisskapet också och jag är jättetacksam för de möjligheter jag får genom det. I dag föreläser jag om självförtroende och det skulle jag inte kunna göra så bra, ursäkta uttrycket, om jag inte gjort den här resan själv. Nu kan jag använda mitt kändisskap och skapa en förändring.

Osäkerheten som Malin Berghagen tror är en följd av att hon har växt upp i rampljuset var också det som låg bakom att hon redan som 13-åring drabbades av ätstörningar. Nu försöker hon använda sina erfarenheter för att hjälpa andra.

– Jag vill få ungdomar att värdesätta sig själva. Man måste våga stå upp för sig själv och hitta sin inre källa.

För några år sedan började Malin Berghagen träna yoga och det är med hjälp av den hon funnit sin egen inre styrka berättar hon. Men även beslutet att lämna Stockholm och återvända till Hälsingland har betytt mycket för hennes inre ro. Nu är sexåriga Isak och 13-åriga Linn närmare sin pappa, Tommy Nilsson, som bor i Färila.

– Tommy är en mer inbiten hälsing än jag och nu får han möjlighet att träffa barnen mer.

Det var i höstas som Malin Berghagen tog beslutet att säga upp sig från jobbet som radioprogramledare och i januari gick flytten till Ljusdal. Nu står hon med ena foten i den hälsingska myllan och med den andra på gatstenarna i Stockholm. Varannan vecka är hon i Ljusdal med Isak och Linn och varannan vecka är hon i Stockholm där de äldre barnen, Christopher och Love, bor. I Stockholm har hon också sin nya kärlek, Martin Boman.

– Vi träffades på jobbet, han jobbar också på radion. Det som förde oss samman var samtalen om Hälsingland, han är från Bollnäs och längtar också hem mycket. Det började med att vi skickade små sms, det kunde vara att någon av oss satt och åt pärgröt och fläsk, eller tog en bild på Hälsingland med telefonen och skickade till den andra för att retas.

Det var också samtalen med Martin Boman, om naturen och saker som riktig äkta Hälsingeostkaka, som fick Malin Berghagen att förstå att hon behövde återvända till Hälsingland.

– Vi pratade mycket i början. Om att när det är jobbigt behöver vi sätta foten i hälsingemyllan. Det är för mycket stress och för mycket oro i Stockholm, här är lugnet så naturligt. Jag tittade först efter hus i Järvsö, ute i skogen men när jag tänkte på barnen och hur det skulle vara för dem att inte kunna springa över till kompisar blev det Ljusdal.

Malin Berghagen har haft en brokig karriär, hon började som fotomodell, blev skådespelerska och har varit programledare både i tv och radio. Nu ger hon föreläsningar utifrån sin egen uppväxt där hon betonar vikten av att våga vara sig själv och att respektera varandras olikheter. Dessutom håller hon kurser i yoga och välbefinnande.

– Jag har alltid funderat vad livet går ut på och om det finns en gud. Jag tror på självrannsakan och har alltid ifrågasatt mig själv. Man måste våga förändra sitt liv, säger Malin Berghagen.