Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Målet är medalj"

I februari var Christofer Eriksson från Ilsbo med landslaget under OS i Sotji.
Nu åker den 25-årige skidskytten SM hemma i Östersund.

Björn Ferry, Carl-Johan Bergman och Fredrik Lindström var gjutna i landslagsdressen den gångna säsongen. Om den fjärde platsen i stafettlaget har konkurrensen stått mellan Tobias Arwidson och Christofer Eriksson.

Båda följde med till OS i Sotji, men det blev Tobias Arwidson som fick köra i stafetten.

– OS var en häftig upplevelse. Vi var ju där alla tre veckorna och det gällde för mig att vara beredd hela tiden och hålla mig i form till stafetten sista veckan. Det var ju ganska nära att jag fick hoppa in i stället för Björn som var krasslig, säger Christofer Eriksson som var reserv.

Längdåkarna kammade hem mängder av medaljer, men det blev inte en enda för skidskyttarna, vad beror det på tror du?

– I skidskytte är det ju minst två grejer som ska stämma och det räcker att det är något som inte klaffar hundra procent och då blir det inga medaljer för det är så tuff konkurrens. Längdåkarna gjorde det otroligt bra.

Efter OS har Christofer Eriksson tränat vidare. Fredag, lördag och söndag väntar SM på hemmaplan i Östersund, där hans klubb Tullus står som arrangör.

– Formen känns rätt bra inför SM. Jag var och körde militär-VM helgen som var och åkningen funkade bra, det gäller bara att få till skyttet, säger Christofer som i nämnda militär-VM var nära en medalj i patrullen, men som sumpades efter en skyttemiss.

– Vi gick i mål som tredje lag och trodde att vi tagit medalj. Men enligt reglerna måste alla tre skyttar skjuta samtidigt, och jag började skjuta innan en annan skytt vilket gjorde att vi fick en minuts tidstillägg. Vi missade medaljen med sex sekunder.

I SM ställer Christofer upp i alla tre discipliner. Sprint under fredagen, jaktstart på lördagen och stafetten på söndag.

Han har målen klart för sig, men vet också vad som behöver förbättras om han ska kunna uppfylla dem.

– Målet är väl en medalj och det är i stafetten vi har störst chans som lag. Individuellt är det nog sprinten, men det är svårt att säga. Det gäller att jag får till skyttet om åkformen håller i sig, det är skyttet jag måste förbättra.

Tufft motstånd är att vänta. Björn Ferry åker inte, men annars är hela den svenska truppen från OS i Sotji med på SM.

Både Carl-Johan Bergman och Björn Ferry slutar efter den här säsongen, någonting som öppnar upp stora portar till landslaget nästa säsong. En fördel Christofer Eriksson kan dra nytta av.

– Det blir ju en tuff situation att axla för landslaget, men visst kommer det öppna upp möjligheter också, säger han.

Även om det inte blev någon åkning för Christer i Sotji, kan han summera en bra och händelserik säsong.

– Säsongen började bra med en fjärdeplats i Idre och en sjundeplats i Norge på europacupen, där det var stor konkurrens från världscupåkare. Både åkningen och skyttet fungerade bra, men kring jul tränade jag lite för hårt och fick lida av det perioden efteråt. I stort var det många bra saker mot i fjol, men i skyttet blev det ofta någon bom för mycket.

SM blir sista skidskyttetävlingen för säsongen. Men Christofer tänker behålla skidorna på ett tag till, innan det blir hemresa till Ilsbo.

– I slutet på april eller början av maj far jag hem till Ilsbo. Jag tänker åka en längdtävling i Bruksvallarna först. Det är ingenting jag tar jätteallvarligt utan mer en rolig grej att åka en längdtävling, säger han.