Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malcolm McLaren med egna ord

/
  • Malcolm McLaren fångad på bild 1978 på väg ut ur domstolen i New York. Bilden är tagen samma dag som kollegan Sid Vicious från Sex Pistols ställdes inför rätta anklagad för mord på sin flickvän.

Konstnär, punkvisionär, modeguru - men Malcolm McLaren (1946-2010) var inte minst en genialisk citatmaskin.

Här är några av hans berömda uttalanden genom åren.

Annons

Om hur man skapar ett band: "Hitta fyra ungdomar. Se till att de hatar varandra. Se till att de inte kan spela." (Filmen "The great rock'n'roll swindle")

Om Sex Pistols: "När jag först träffade de där idioterna kunde de inte ens organisera sig själva till att beställa fyra koppar te." (Okänd källa)

Om Richard Hell, den amerikanske rockaren som inspirerade McLaren till Sex Pistols: "Han hade nog ingen säkerhetsnål, men han kan ha haft det. Han hade definitivt en sönderriven t-shirt. Och looken, bilden av den här killen, det spretiga håret, allt med honom - det var inget snack om att jag skulle ta med det tillbaka till London. Jag skulle imitera det och omvandla det till något mer engelskt." (I boken "Please kill me", 1996)

"Jag skapade inte punken ensam av ingenting. Duchamp använde en pissoar. Jag använde Johnny Rotten." (The Times)

Om att turnera med Sex Pistols: "Jag hade skapat en stämning som var både euforisk och vansinnig. På den där turnébussen kunde man inte undgå att se ett enormt utbud av möjligheter. Vad som skulle hända var helt omöjligt att förutse, det var en resa mot en okänd plats." (The Guardian)
"Sid Vicious kunde inte spela bas, so what? Han var en sexsymbol. En konstig men bra sexsymbol." (I dvd-utgåvan "Never mind the bollocks")
"Min effekt på London var att jag skapade det bästa och djupaste uttrycket för användbara protester som existerat sedan det senaste kriget, något som medierna benämnde punkrock." (The Guardian)
"Vad som gjorde punken så fantastisk var det underbara fenomenet att sälja något som var vidrigt. Vi tog fulhet och gjorde den vacker." (tv-programmet "Enough rope")
"Vi marknadsförde punken genom att utnyttja det västerländska sättet att sälja idéer och vände sedan detta mot dem själva. Inte helt olikt vad Usama bin Ladin har gjort i dag. Punken var rock'n'rollens bin Ladin
." (SvD)

"Konstnärer och kriminella är likadana, båda bryter mot lagar, så är det. Själv är jag en konstnär som haft en musikalisk karriär som alltid varit en katastrof. När jag gick på konstskola på 70-talet fick man lära sig att man skulle förstå fruktan. Så sen jag gick ut skolan har jag gjort allt för att misslyckas och Sex Pistols var ett sagolikt misslyckande som gick mot allt som mainstreamkulturen stod för. Sex Pistols var anti allting och syftade till att väcka etablissemanget och lyckades." (Göteborgsposten)

"De två mest vulgära medierna av alla är popmusik och kläder. Det är med dem människor skapar sin livsstil. Och om du kombinerar dem - då har du allt." (BBC)
"Anledningen att människor inte köper skivor längre är att det är inte unikt, musik har inget värde längre. Man vill inte vara den miljonte människan som köper ett album, vi vill ha ett album som bara fem människor känner till
." (TT Spektra)

"Rock'n'roll betyder inte nödvändigtvis ett band. Det betyder inte en sångare och det betyder inte en låttext. Det handlar om det där att försöka bli odödlig." (NME)
"Att stjäla saker är ett ärofyllt yrke, speciellt i konstvärlden." (NME)
"När folk undrar vad jag sysslar med är det att, efter bästa förmåga, få idéer att bli verklighet. Idéer som kan förändra liv." (BBC)
"Framtiden för underhållningsindustrin ligger i karaoke." (Föreläsning, 1997)
"Hackern som laddar ner musik är den nya rockrebellen." (TT Spektra)

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons