Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktens arrogans i regeringskansliet

/

Regeringen Reinfeldt låter skattebetalarnas pengar gå till propagandakonsulter. Uppdraget är att de skall sälja den borgerliga politiken. På nyhetsplats avslöjade Dagerns Nyheter att 119 miljoner kronor har betalats ut till konsultfirmor som står de borgerliga partierna nära.

Annons

Märkligt nog tycks denna nyhet inte leda till någon debatt bland borgerliga opinionsbildare. Trots att det är uppenbart att tjänsterna köpts in i lönndom. Det har inte varit tal om en seriös upphandling. Uppdragen har lämnats till kompisar i Kreab och andra byråer som är direkt lierade med den borgerliga maktapparaten.

I Sverige är det en fin tradition att skilja på partiernas informationsarbete om politiken och statens och kommunernas uppgift att informera medborgarna om lagstiftning och rättigheter. Därför har vi partistöd. Staten ska inte vara en del av regeringens politiska propagandaapparat.

Nu bryter finansminister Anders Borg och andra statråd med denna hävdvunna boskillnad mellan partipolitik och statlig verksamhet.

Jag har personligen erfarenhet av hur viktigt det varit att hålla på gränslinjerna mellan partiverksamhet och statlig information. Under åren 1968-78 var jag informationschef för Socialdemokraterna. På 80-talet tjänstgjorde jag under en period som pressekreterare i statsrådsberedningen. Jag har också varit ensamutredare av regeringskansliets och riksdagens EU-information.

Det råder inga som helst tvivel om att en massiv borgerlig indignationskampanj skulle ha satts igång om dåtidens socialdemokratiska regeringar vräkt ut 100-tals miljoner till närstående reklambyråer för att köpa statlig politisk propaganda.

Men det tog inte mer än ett par år innan den borgerliga regeringen började använda skattepengar för att låta staten sköta deras partiers informationsarbete. Det är inga överord att hävda att maktens arrogans numera härskar i regeringskansliet.

Denna vecka får vi ännu ett påtagligt exempel på hur de borgerliga politikerna oblygt försöker trixa igenom sin politik i riksdagen. När vårriksdagen skulle avslutas med en votering om reglerna i sjukförsäkringen begärde de att frågan skulle ut på remiss. De försökte blockera ett beslut som skulle tvinga regeringen att ta i tu med bristerna i stupstockslagen.

Därmed måste oppositionen begära att riksdagens extrainkallas. Detta för att inte de som oförskyllt drabbas av den fyrkantiga lagstiftningen ska behöva vänta ännu längre på att få tillbaka rätten till en rättvis sjukkassersättning.

I dag har den borgerliga politiken lett till att fler än 700 personer berövats all rätt till sina försäkringspengar. För dem återstår inget annat än att försöka leva på sparade tillgångar. Sälja sina hus och lägenheter och till sist begära existensminimum i kommunalt försörjningsstöd.

Varje vecka drabbas ännu fler svårt sjuka av stupstockslagen. Nu håller opinionen på att hinna upp alliansregeringen. Kyrkans påskupprop och en växande kritik från väljarna kommer att tvinga regeringen att krypa till korset. Helt enkelt därför att en majoritet av väljarna vill att Sverige ska vara ett anständigt land.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons