Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten kan dansa ostört

Får du orden att dansa kan du bli ledarskribent.

Annons

I två dagar har jag suttit och lyssnat på kloka män och kvinnor.

Chefredaktörer som till och med går upp i ett högre tonläge bara av att berätta om viktiga kampanjer. Politiska skribenter som letar mandeln i gröten i varje ledarstick.

På plats fanns både de som ägnar sig åt att väcka opinion och de som äger tidningarna där åsikterna ska vändas och vridas. Bändas fram och åter. För att slutligen formuleras till förhoppningsvis stora tankar. Ibland oväntade slutsatser. Reaktion och reflexion är vad vi vill uppnå.

Det går inte att ta miste på allvaret i uppdraget. Samtliga tidningsägare sätter opinionsbildningen i första rummet. Eller i alla fall på sidan två.

Danska Politiken placerar till och med ledaren på första sidan.

När 30 journalister står utanför Sveavägen 68 i två dygn för att vänta ut Juholt, kallas det föraktfullt för drev. Alla reportrar vill vara unika. Ändå springer de åt samma håll. Av rädsla för att missa någonting.

På den här sidan kan vi lugna ned tempot. Fundera på om läsarna verkligen orkar läsa om Juholt en gång till. Och hur det kommer sig att pressen tillmäter det socialdemokratiska partiet sådan enorm betydelse 2012.

Så när jag tog en löparrunda i skogen i går funderade jag. Tankarna måste få studsa mellan tallarna en stund.

Det fanns en tid när vi trodde att en svensk var samma sak som en socialdemokrat. Vi föddes in i Unga Örnar, handlade på Konsum och räknade återbäringskvitton, försäkrade vårt folkhem i Folksam, dansade på Folkets hus och dog hos Fonus.

Så var Sverige inordnat. Det är en verklighetsbeskrivning som min 17-åring inte förstår. Det är, i sonens perspektiv, förhistorisk tid.

För socialdemokraterna var det som i går och en och annan sitter nog och förbannar den föränderliga världen. Liksom journalistkåren som springer på varenda presskonferens där ingenting sägs. Varje pajasuttalande ska citeras, varje omotiverad kovändning analyseras.

Jag har en känsla av att det är några andra som dansar just nu. En helt ostörd styrdans, fångad av vare sig fotoblixtar eller skissblock.

Mer läsning

Annons