Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makarna Westlund rycker ut

När sport- och påsklov närmar sig kan trafiken på E45:an öka.

Beredd i Tandsjöborg står räddningsvärnet med endast två personer – makarna Annelie och Tomas Westlund.

– Man vill ju rädda det sista som finns kvar här i byn, säger Tomas Westlund om makarnas engagemang.

I Ljusdals kommun är det bara de folkrikaste bygderna Ljusdal, Järvsö och Färila som numera har deltidskårer med jour dygnet runt alla dagar på året.

I övrigt är det (med undantag för Ramsjös blandvariant) värn där det finns ett antal som rycker ut om de kan och vill. För det får de några tusenlappar per år plus ersättning vid övning och utryckning.

– Det känns att inte minst de äldre i bygden känner viss trygghet för att vi finns, säger Tomas Westlund.

I Tandsjöborg har engagemanget för den lokala räddningstjänsten följt utvecklingen i övrigt. Sakta men säkert har bemanningen krympt.

– Vi var väl runt tio personer ett tag och hade beredskap också. Men av olika orsaker har en efter en försvunnit, säger Tomas Westlund.

Tandsjöborg är i dag en by som sommartid har campingplats. Men i övrigt är det inte mycket mer numera. Så räddningsvärnet som makarna Westlund sköter är något av sista bastionen.

Värnet vakar över området från gränsen mot Jämtlands län i norr och Dalarnas län i söder samt mot Hamra i öster.

Av statistiken från räddningsledningen i Ljusdal går det att utläsa att det gjordes fem utryckningar i fjol och åtta 2012 från Tandsjöborg.

Det är mest trafikolyckor och första hjälpen-insatser (i väntan på ambulans, IVPA) som Annelie och Tomas Westlund får rycka ut på.

– Visst känns det lite oroligt när larmet går. Man vet ju inte riktigt vad som väntar, säger Annelie Westlund.

– Men nog behövs vi, tillägger Annelie och berättar om en insats där det dröjde en och en halv timme innan ambulansen kom.

Tomas Westlund har varit med i räddningskåren sedan 1980-talet med visst uppehåll då han bodde på annat håll. Annelie Westlund gick med i mitten av 2000-talet.

– Det var personalbristen som gjorde att jag gick med, säger Annelie.

Tomas Westlund arbetar som lastbilschaufför, Annelie som undersköterska på Furugården i Los. Det innebär skiftarbete för båda och därför finns de inte alltid tillgängliga om larmet går.

– Men det händer att en rycker ut ensam om inte den andra är hemma. Men vi avstår inte något för den skull, säger Tomas Westlund.

I Tandsjöborg finns en mindre brandbil som är avsedd för en första insats i väntan på någon annan styrka som kan komma från Sveg, Los, Ljusdal, Orsa...

För det här handlar om ett område där länen Gävleborg, Jämtland och Dalarna möts och där det är långa avstånd till andra räddningskårer.

– Rycker vi ut är vi först med allt vad det innebär, säger Tomas Westlund.

På väggen på den lilla brandstationen i Tandsjöborg hänger det foton och tidningsurklipp från olyckor och bränder.

– Lyckligtvis är det länge sedan vi var ute på någon svårare olycka – peppar, peppar, säger Tomas Westlund innan det är dags för honom att vila inför nattskiftet bakom ratten – lastbilsratten.

Ljusdals kommuns räddningschef Peter Nystedt ger beröm till makarna Westlund.

– Tandsjöborg är en viktig utpost med långt till nästa kår och med en livligt trafikerad väg som innebär olycksrisker. Så de fyller en viktig funktion.