Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten äventyrar operationscentrum i Bollnäs

Samverkan för Gävleborg – Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet genomför just nu en länsomfattande besöksturné då verksamheter runt om i länet besöks.

Annons

Syftet är att lyssna in de tankar och idéer som finns hos personalen. Vi vill ta med de idéer som finns inom verksamheterna i vårt arbete med att forma ett valprogram inför landstingsvalet nästa år samt belysa aktuella problem inom sjukvården.

Den 24 september besökte samverkans oppositionslandstingsråd operationscentrum vid Bollnäs sjukhus. Där fick vi träffa personalen och ta del av deras verklighetsbeskrivning och efter detta kan vi konstatera att läget just nu är mycket allvarligt. Personal riskerar att fly från operationscentrum eftersom framtidstro saknas. Vi fick också vetskap om att två kirurger kommer att sluta sin tjänst till årsskiftet.

Den långsiktiga lösningen för operationscentrum i Bollnäs ligger i att någon annan aktör driver vidare verksamheten, vilket också fullmäktige har beslutat att så ska ske. Tyvärr så skjuter majoriteten denna viktiga förändring på framtiden och genomför inga åtgärder i syfte att behålla dagens personalbemanning. Desto längre åtgärden dröjer så kommer läget bara att förvärras.

Om Bollnäs sjukhus ska vara intressant för en extern aktör bör det rimligtvis finnas både personal och framtidstro. Vi kräver att landstingsledningen agerar omgående. En lösning skulle kunna innebära att man bryter ut operationscentrum ur nuvarande struktur och skapar en ren produktionsenhet för planerade operationer. Detta kan göras omgående för att sedan ingå i upphandlingen.

Det är av största vikt för patienterna att man snabbt hittar en lösning som skapar framtidstro inom verksamheten och ger möjlighet för operationscentrum att utvecklas till en av landets bästa enheter för planerade operationer. Operationscentrum vid Bollnäs sjukhus är en förutsättning för en likvärdig och högkvalitativ sjukvård i hela länet.

Samverkan för Gävleborg står för ett lyssnande ledarskap och vi vill belysa problem från sjukvårdens verklighet, den röd/gröna majoriteten i landstinget visar nu varken på ett lyssnande eller tydligt ledarskap.

Vi kräver åtgärder!

 

Patrik Stenvard (M)

Carina Östansjö (FP)

Ingemar Kalén (KD)

Stig Zettlin (SVP)

Samverkan för Gävleborg

Mer läsning

Annons