Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoriteten av partierna är positiva till privata äldreboenden: "Det gynnar alla i längden"

Åtminstone två aktörer är villiga att starta och driva egna privata äldreboenden i Bollnäs. Vår rundringning till partierna visar att majoriteten av dem är försiktigt eller mycket positiva till privata aktörer.

Marie Centerwall, Socialdemokraterna:

– Vi har inte generellt nej till privata aktörer. Det viktigaste är att verksamheterna har bra kvalitet och att det inte tummas på det. Det här är något vi måste diskutera och fråga oss vad det handlar om.

Benny Engberg, Bollnäspartiet:

– Vi har diskuterat det här sedan vi startade och är positiva till att konkurrensutsätta kommunala verksamheter. Utan att ha förankrat det helt säger jag att vi tror på det här. Det gynnar alla i längden.

Yanina Westergren, Liberalerna:

– Det ser vi positivt på. Det ena utesluter inte det andra. Behovet av äldreomsorg kommer att öka de närmsta åren, så det behövs både kommunala och privata initiativ. De kompletterar varandra.

Britt-Marie Rosenqvist, Miljöpartiet:

– Som det ser ut med bostadsbrist och ett ökat behov av äldreomsorg måste vi nog ha in privata aktörer. Då tycker jag att trygghetsboenden är särskilt attraktiva. Men oavsett vem som bygger tycker jag inte att kommunen kan binda sig till ett fast antal platser, utan det måste vara styrt efter behov.

Maria Mörk, Vänsterpartiet:

– Vi är emot privata utförare. Andra får gärna bygga, så länge kommunen sköter driften. Om vi planerar för ett ökat behov av äldreomsorg kommer vi att klara det själva. Med privata alternativ är det skattebetalarna som drabbas i slutändan, då företagen har vinstutdelning.

Råsie Sigvardsson-Berbres, Kristdemokraterna:

– Jag och mitt parti tycker att det är positivt att det finns alternativa lösningar för människor och att det konkurrensutsätts. De som vill driva Gutenberg har dessutom målsättningen att bli Sveriges bästa och de vill ha en inriktning på husdjur. Det vore också bra om Aleris vill öppna för vi vet hur demografin ser ut och att vi behöva fler äldreboenden.

Margareta Modin, Sverigedemokraterna:

– Det kan jag inte svara på. Det enda jag vet är attAleris var intresserade av att bygga ett äldreboende i Bollnäs. Det skulle vara positivt, för demenssjukdomarna ökar bland våra gamla och vi har inte platser åt dem.

Thomas Backan, Centerpartiet:

– Jag är väldigt positiv till alternativ och vill att vi ska ha både ock. Det enda man ska vara noga med är kvalitetssäkringen. Ansvaret vilar fortfarande på kommunen – att det är bra vård och bra boende.

Åsa Äng Eriksson, Moderaterna:

– Vi är positivt inställda till det. Det handlar om vilken kvalitet det erbjuder. Det är lika inom skola och vård. Det viktiga är inte driftsformen, utan att det är bra för brukarna.

Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet:

– Vi har inte hunnit diskutera det i partiet. Men problematiken är att de demenssjuka inte har en chans att komma ut på helgerna på våra kommunala boenden. Det viktiga är att de som vill ge sig in det här är beredda på att det kommer att kosta pengar. Om det blir bättre så är det okej.