Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritet av gängen finns i länet

Enligt polisen finns en majoritet av landets kriminella gäng och mc-klubbar representerade i Gävleborg, med någon eller några enstaka individer. Det är däremot tre grupperingar som har ett starkare fäste:

Annons

Red and white crew
Red and white crew är en supportergruppering till Hells Angels. Gänget etablerades i Sverige i början av 2000-talet och sägs ha störst fäste i Syd- och Västsverige. Klubben har en handfull avdelningar på olika orter, dock ingen officiell i Gävleborg. Enligt polisen finns däremot några individer i Bollnäs som tillhör en avdelning på annan ort.

Chicanos MC
Chicanos är en av "enprocentsklubben" Bandidos supportgrupperingar. Enligt polisen finns det individer med kopplingar till klubben som är verksamma i Söderhamn.

Romano MC
I huvudsak en sammanslutning av personer med resande bakgrund. Grundades i Göteborg för omkring 10 år sedan har en handfull avdelningar runt om i Sverige. Ska vara en supporterklubb till Bandidos. Uppger dock själva att de inte sysslar med brottslighet. Är etablerad och verkar framför allt i områdena runt Sandviken, Gävle och Hofors.

Enprocentsklubb
Uttrycket sägs härstamma från "Hollister-upploppet", i Kalifornien 1947. Då ska flera olika mc-klubbar hamnat i bråk med varandra och orsakat skriverier i media. I samband med detta påstås det amerikanska motorcykelförbundet ha försvarat mc-förare genom att säga "99 procent av alla mc-förare är vanliga, laglydiga medborgare". Därmed insinuerades att 1 procent av mc-förarna är kriminella, och uttrycket "enprocentsklubb" uppstod. Amerikanska motorcykelförbundet har däremot förnekat att uttrycket kommer från dem.