Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritet av gängen finns i länet

Enligt polisen finns en majoritet av landets kriminella gäng och mc-klubbar representerade i Gävleborg, med någon eller några enstaka individer. Det är däremot tre grupperingar som har ett starkare fäste:

Red and white crew
Red and white crew är en supportergruppering till Hells Angels. Gänget etablerades i Sverige i början av 2000-talet och sägs ha störst fäste i Syd- och Västsverige. Klubben har en handfull avdelningar på olika orter, dock ingen officiell i Gävleborg. Enligt polisen finns däremot några individer i Bollnäs som tillhör en avdelning på annan ort.

Chicanos MC
Chicanos är en av "enprocentsklubben" Bandidos supportgrupperingar. Enligt polisen finns det individer med kopplingar till klubben som är verksamma i Söderhamn.

Romano MC
I huvudsak en sammanslutning av personer med resande bakgrund. Grundades i Göteborg för omkring 10 år sedan har en handfull avdelningar runt om i Sverige. Ska vara en supporterklubb till Bandidos. Uppger dock själva att de inte sysslar med brottslighet. Är etablerad och verkar framför allt i områdena runt Sandviken, Gävle och Hofors.

Enprocentsklubb
Uttrycket sägs härstamma från "Hollister-upploppet", i Kalifornien 1947. Då ska flera olika mc-klubbar hamnat i bråk med varandra och orsakat skriverier i media. I samband med detta påstås det amerikanska motorcykelförbundet ha försvarat mc-förare genom att säga "99 procent av alla mc-förare är vanliga, laglydiga medborgare". Därmed insinuerades att 1 procent av mc-förarna är kriminella, och uttrycket "enprocentsklubb" uppstod. Amerikanska motorcykelförbundet har däremot förnekat att uttrycket kommer från dem.