Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majbrasan kan bli en miljöbomb

PCB, dioxin, bromerade flamskyddsmedel, andra gifter och cancerogena ämnen kan frigöras i en brasa med fel skräp.

– Många städar ur förråd på våren och kastar resterna på elden. Det är en del okunskap men mest lathet, säger Chatrin Molin, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Under våren tänds tusentals majbrasor över hela landet. Villaägare, föreningar och andra tar chansen att elda upp gammal bråte och trädgårdsavfall.

– Det är ofta gamla sängar och möbler som är buntade med plast. Det kan innehålla oljerester som inte är bra att elda, säger Chatrin Molin.

Mycket är okej att elda utan någon större miljöpåverkan: löv, ris, vass, halm, grenar, stubbar samt omålat, olaserat och oimpregnerat trä.

– Men oljedunkar, bilbatterier, burkar, gamla kemikalier eller färgburkar och bildäck ska inte ligga där. Både ur en miljö- och hälsoaspekt. Ibland kan det vara ämnen som exploderar, och då är det direkt farligt.

Plast, gummi och textil är inte tillåtet att förbrännas annat än i speciella avfallsförbränningsanläggningar. De kan innehålla tungmetaller som kan bli kvar i askan och lakas ut vid regn eller spridas med rökgaserna. Möbelklädsel, presenningar, väskor, avloppsrör, sportskor läder och rep är exempel på saker kan sprida miljögifter som PCB och dioxin i en majbrasa. Elektronikplaster och textilier kan innehålla bromerade flamskyddsmedel och bli hälsofarliga vid förbränning.

– När dessa ämnen eldas blir det ofta en ofullständig förbränning och det leder till att dioxiner hamnar i backen. Och dessutom är det inte hälsosamt att andas in röken. Gamla bildäck innehåller en massa ämnen som kan bli mycket cancerframkallande om de eldas, säger Chatrin Molin.

Det finns ingen anmälningsplikt för att få tända en majbrasa, men däremot kan den ansvarige för brasan åtalas för miljöbrott om fel saker eldas upp. Chatrin Molin känner inte till något sådant fall i Hudiksvall, men i Sverige finns det på senare år uppmärksammade fall där privatpersoner har dömts till böter.

– Vi kan inte åka runt och leta efter olämpliga eldar, men ibland ringer folk in och anmäler och då handlar det ofta om eldar som ligger och pyr dagen efter valborg. Ibland får kommunen köra bråtet till tippen och finns misstanke om brott gör vi en åtalsanmälan till polisen, säger hon.