Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majas linnekaniner går på export

Marianne Eriksson i Bobygden driver företaget Majas textil. Hennes egendesignade linnekläder och linneleksaker går på export.

Majas textil och hantverk håller till i en ombyggd cykelverkstad i Nyåker, Bobygden. Där tillverkar Marianne Eriksson linnekaniner, barnkläder i linne och hemtextilier i linne. Produkterna säljer hon i Stockholm, i Hudiksvall och till återförsäljare i Norge, Danmark, Italien, England och USA. Tidningen Vi har egen försäljning av kaninerna.

– Jag har tyckt om hantverk, ända sen jag var liten. Jag har sytt, broderat och vävt. Ett tag drev jag projektet systugan för långtidsarbetslösa kvinnor i Delsbo, berättar Marianne Eriksson.

Hon har gott om egna idéer. För tre år sedan bestämde hon sig för att testa om idéerna räckte för ett eget företag. För de flesta företagare går det upp och ner. I våras var det trögt för Majas textil. Nu har det svängt och nu tillverkar Marianne Eriksson mjuka kaniner i linne på löpande band. De ska vara klara till julhandeln. Hon gör också ullänglar på glittriga julkort och ska snart leverera en dopklänning i naturfärgat linne.

– Jag är med i Formex-mässan i Älvsjö varje år. Kaninen har varit nominerad i "Formidabla Formexpriset". Den har jag designat själv, syr den i linne och stoppar med konstull. Den går att tvätta, säger Marianne Eriksson. Jag är också med i slöjd- och sjöboden i Hudiksvall och Projekt Hälsingland i Ljusdal.

Många frågar efter en hemsida. Men någon sådan har hon inte. Det skulle vara bra att ha en hemsida.

– Jag passar inte riktigt ihop med datorer, säger hon. Jag har en granne som är duktig på det.

Några arbetskamrater har inte Marianne Eriksson i sin syverkstad. Dagliga långpromenader med grannen och kontakter med kollegor i slöjdboden, i Ljusdal och genom Formexmässan gör att hon har mycket kontakter ändå.

– Jag trivs att jobba själv och i min egen takt. Nu när jag har mycket beställningar jobbar jag både kvällar och helger för att hinna med.