Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maja firade sin 100-årsdag: "Jag kan inte förstå hur det har gått till"

Hon föddes under första världskriget och åkte bil första gången redan 1923.
Nu har charmiga och pigga Maja Rahm firat sin 100-årsdag med öppet hus.

Maja Rahm tar emot på gården Källströms i Hallen utanför Kilafors. Här har hon bott i hela sitt liv och sover i samma rum som hon föddes.

– Det var min farfar som köpte gården, sen hade mamma och pappa den. Jag är född här hemma och har aldrig flyttat, säger hon.

Entrén till huset är smyckad med ballonger och Maja Rahm bjuder på kaffe, tårta, bullar och kakor dagen till ära.

Snart nog strömmar det till folk från när och fjärran. Jarl Widenius från Sundsvall är en av de första att komma. Han växte upp i granngården som barn och har nu med sig hustrun Birgitta.

– Du ser precis lika pigg ut som vanligt. Jag har ett kort på dig i telefonen som jag brukar titta på ibland och visa för folk; "så här ser man ut när man är 100 år", säger han och räcker över en blombukett.

Läs också: Ett firande i hästväg när Martin Larsson fyllde 100 år

Jubilaren själv tar plats i matsalen där blombuketterna snart börjar rada upp sig. Det är blommor som skickats från Trelleborg, Linköping och Malmö.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle bli 100 år. Jag får nog säga att det går bra, om man tänker på åren. Inne i bröstet känner jag mig inte som 100 år, men synen och hörseln börjar bli lite dålig.

Det är ändå en mycket fräsch och skojfrisk 100-åring som vi träffar. Och hon har mycket att berätta.

– Jag kan inte förstå hur det gått till att jag blivit 100 år, men det har nog varit för att jag inte har suttit stilla. Jag har gjort gymnastikrörelser och varit noga med att röra på mig. Många är förvånade över att jag klarar av att ta mig i och ur badkaret fortfarande.

Det är ju inte alla som blir 100 år.

– Nej, men det är någon då och då. Det är många 90-åringar också som man ser i tidningen. Folk är äldre numera.

Läs också: 100 år – i lagens namn

Maja Rahm håller sig uppdaterad i samhället och tror att det är en anledning till hennes aktningsvärda ålder.

– Jag brukar lyssna på nyheter på tv. Det är mycket som är tråkigt, men jag vill hänga med ändå och veta vad som händer.

Det har hänt obeskrivligt mycket i samhället sedan hon som flicka var ute på åkrarna och räfsade och tog upp säd.

– Bilarna kom och flyget och telefonen, tänk en sådan utveckling! Att kunna prata i telefon med varandra i ett annat land, utan trådar, det är fantastiskt. Sen kom det så mycket med telefonen, att man kan ta bilder och så.

Läs också: Marta, 100 år: "Jag var ung och vacker förr. Nu är jag bara vacker"

Det var länge sedan Maja Rahm trodde att utvecklingen var slut, men hon konstaterar att den fortsätter på gott och ont. Själv minns hon starkt första gången hon fick åka bil.

– Det var 1923 när min lillasyster skulle döpas. En affärsman här hade skaffat bil och han skjutsade oss till prästgården.

Maja Rahm föddes den 12 maj 1916. Då pågick fortfarande första världskriget. Hon gifte sig med Alfred Rahm i grannbyn Belse 1939, samma år som andra världskriget bröt ut.

– Vi fastnade för varandra när jag var 18 år. Vi träffades ibland och var ute och gick, men det var mer i smyg i början. Numera flyttar man ihop snart nog, så var det inte för oss.

Maja och Alfred tog över hemmanet och drev jordbruket tillsammans, ett slitsamt arbete många gånger.

– Om jag hade haft ett annat yrke hade det nog blivit något inom handarbete, kanske sömmerska. Jag tycker mycket om handarbete.

Alfred och Maja fick fem barn tillsammans, varav fyra är i livet. Alfred avled för 23 år sedan.

I lördags samlades den stora familjen på Lilla K i Bollnäs för att fira sin 100-åring. Fem generationer har de hunnit bli.

– Det blev väldigt, väldigt lyckat, säger Maja Rahm.