Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Magstarkt skylla ifrån sig"

De stora underskotten inom skolan i Bollnäs är inte Inga Malms fel. Det hävdar oppositionsrådet Ingvar Persson (M).
– Det är magstarkt att skylla ifrån sig på tjänstemännen, anser han.

Nyss hemkommen från en veckas semester i Turkiet fick Ingvar Persson kännedom om att skolchefen Inga Malm får lämna sin tjänst.

Hon tilldelas i stället en nyinrättad befattning som demokratisamordnare – en roll där hon blir direkt underställd kommunchef Kjell Öhrström.

Beskedet gör Ingvar Persson upprörd:

– Det finns möjligen chefer som är bättre än Inga Malm, men det finns också de som är sämre. I det här fallet ligger felen på helt annat håll, hävdar han.

– Huvudproblemet består i en politik som inte är vad den borde vara. Majoriteten i barn- och utbildningsnämnden är bara ute efter att rädda sitt eget skinn.

– Politikerna ska sätta ramarna och se till att de följs. Majoriteten kan inte svära sig fri.

Ingvar Persson ser nämndordföranden Jan Lahenkorva (S) som den rättmätige syndabocken.

– Naturligtvis vilar ansvaret tungt på honom. Han har suttit på sin post i sex år och hela tiden sagt att ekonomin ska vara i balans. Men i stället har den blivit sämre och sämre.

– Utan återbetalningen av pengarna från avtalsförsäkringarna hos AFA har kommunens verksamheter gått back med 120 miljoner kronor under tre år. Det är ett katastrofalt facit.

De senaste sex åren har fyra chefer passerat på tjänsten som skolchef i Bollnäs kommun.

I förra veckan såg Jan Lahenkorva förflyttningen av Inga Malm som "ett nödvändigt steg".

– Nämnden har varit frustrerad över att vid vissa tillfällen inte ha fått fram beslutsunderlag i tid. Det har ju framgått även vid sammanträdena, framhöll Jan Lahenkorva.

Men Ingvar Persson ser de täta chefsbytena som något annat.

– De är ett symptom på den politiska ledningens misslyckande.

Att inga Malm parallellt med sin nya tjänst ska bli samordnare i Hälsingerådet får också Ingvar Persson att höja på ögonbrynen.

– Jag är styrelseledamot där och kan inte bli annat än förvånad. Saken har över huvud taget inte diskuterats i styrelsen. Är detta sant så är det mycket anmärkningsvärt.

– Men någonstans är jag inte förvånad. Majoriteten kör bara på och diskuterar ytterst sällan någonting med oss i oppositionen. Något politiskt samarbete existerar inte i Bollnäs.

Ingvar Persson ifrågasätter också utrymmet för en ny tjänst i kommunen.

– I dagsläget finns det definitivt inte några motiv för att göra den utökningen.