Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus "Kuben" Olsson: "Spela för Bollnäs? Så mycket pengar finns inte"

Han har spelat fler matcher i bandyns högsta serie än någon annan. Milstolpen 700 matcher har han redan passerat – och fler ska det bli.
– Höjdpunkten är sm-guldet 2004, det första, efterlängtade, säger Magnus "Kuben" Olsson.

Edsbysonen Magnus "Kuben" Olsson växte i princip upp på bandyisen på Ön. Hans morfar var vaktmästare och idrottsanläggningen blev Magnus andra hem.

Redan som liten, när han var knappt tre äpplen hög, stod det klart att Magnus Olsson var en skridskotalang.

Med kärleken till skridskoåkning och bandy var det ingen som blev förvånad när han som 15-åring gjorde debut i Edsbyns A-lag.

– Men jag spelade både fotboll och ishockey i min ungdom, mot min morfars glädje. Jag har funderat vad slutdestinationen skulle ha varit om jag valt hockeyn i stället. Men jag har haft ett fantastiskt idrottsliv med bandyn, säger han.

Läs även: Del 1 i serien – Pingisveteranen som vunnit 48 SM-guld

Om han får välja själv är höjdpunkten i karriären det första sm-guldet han tog, 2004. Ett mycket efterlängtat sådant.

– Man tänkte under många år om jag skulle spela en hel karriär utan att få uppleva en SM-final. De känslorna som infann sig i kroppen när vi vann är obeskrivliga. Det är något man drömt om som liten grabb, säger Magnus Olsson.

Han har efter debuten i A-laget 1987 spelat över 700 matcher i högsta serien. Mer än någon annan i bandy-Sverige. Och alltid med Edsbyn – trots seriösa anbud från andra klubbar.

Varför har du inte testat andra klubbar?

– Jag har ett enormt rött och blått hjärta. Och skulle jag ha bytt klubb och Edsbyn skulle ha vunnit SM-guld just då skulle det ha gjort oerhört ont att inte få vara med om det.

Läs även: Del 2 i serien – Hälsingen som tagit 23 medaljer och är världsbäst på frisbee

För tre år sedan var det många, inklusive Magnus, som trodde att hans aktiva bandykarriär var över. En strulande höftkula gjorde det omöjligt att prestera.

– Jag spelade sista åren med smärta, glädjen för idrotten fanns inte längre och vardagen fungerade nästan inte. Det kändes konstigt att sluta, men det fanns ingen annan utväg just då, på grund av kroppen.

Läs även: Del 3 i serien: Världsmästaren om sin svåra olycka

Efter en lyckad operation kunde han emellertid börja åka skridskor igen hösten 2014.

– Det blev fantastiskt bra. När de var ojämnt på A-lagsträningarna kunde jag vara med och köra igen. Sedan blev det oftare och oftare och glädjen kom tillbaka.

Vad skulle krävas för att du skulle börja spela för er ärkerival Bollnäs?

– Det är inte ens möjligt. Så mycket pengar finns det inte.

Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik