Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus Demervall: Lögn att staden klarar sig utan landsbygden

För någon vecka sedan skrev den många gånger kloka Johan Hakelius, chefredaktör för Fokus, en text i Aftonbladet om vad han kallar den "demokratiska lögnen" att hela landet ska leva.

"Snöskotrar, jakt och fiske, molande tystnad och skogsstjärna. Men ska vi försöka efterlikna något mer civiliserat, krävs att vi tömmer landsbygden på folk och samlas i tätbebyggda områden." Enligt Hakelius.

Det verkar som om det är dags att en gång för alla göra upp med frågan: Är landsbygden endast något man "skyfflar miljarder" till, för att använda Hakelius språk? Skulle vi bli ett rikare och mer civiliserat land om vi tömde två tredjedelar av Sveriges kommuner på folk, eller skulle vi förlora på det?

Sverige är ett litet, exportberoende, land. Vår basindustri med skogen, kemin, kolet och stålet står för nästan en tredjedel av Sveriges samlade exportintäkter. Den är baserad på Sveriges landsbygd. Och industrin, såväl som människor, i ett land där kvicksilvret kryper långt under nollan i hela landet vissa perioder, behöver en pålitlig elproduktion.

Idag står vattenkraften och kärnkraften för över 80 procent av all elproduktion. Allt produceras på svensk landsbygd. De tio procenten som kommer från vindkraft står knappast heller i Rålambshovsparken, utan till största del på landsbygden. Den matproduktion vi ställer allt högre krav på, med ökande efterfrågan på närproducerat, är baserad på landsbygden.

Dessutom är företagandet högre och befolkningen ökar på landsbygden. Så, snarare är lögnen vi behöver slå hål på den att landsbygden är ett ställe där inga värden skapas.

För oss, landsbygdsbor, finns ingen anledning att låtsas som om vi klarar oss utan staden. Städerna är tillväxtmotorer, där skapas dynamiska kluster av akademi, startups och en växande tjänstesektor som gynnar hela landet. Men staden klarar sig inte heller utan landsbygden.

Om människor inte bodde på landsbygden och vi fick el producerad, eller pappersmassa från skogsindustrin, så skulle krönikörer som Hakelius naturligtvis kunna tänka fram svavelosande texter i all oändlighet. Men utan möjlighet att ladda datorn eller papper att skriva på skulle inte en kotte kunna läsa dem.

Det går så klart att argumentera för import av all mat, skogsråvara, mineraler och el.

Det står Hakelius och andra fritt, men med ett opålitligt Ryssland, högre krav från människor på ursprunget i maten och en basindustri som sysselsätter hundratusentals människor så är mitt stalltips att man förlorar den argumentationen.

Jag hoppas därför att vi kan enas om två saker.

För det första; landsbygden klarar sig inte utan staden.

För det andra; staden klarar sig inte utan landsbygden.

Och, just det, för det tredje; Att antyda att man ska tvångsförflytta människor mot deras vilja är bara idioti.