Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus Demervall: Goda intentioner förbättrar inte miljön

 Utanför mitt fönster flyter älven Ljusnan ut i Bergviken. Det ser lugnt ut, men under ytan är strömmarna starka. Det är en kraft som människorna här har tagit vara på genom århundraden. Först via flottningen, sen via det lilla vattenkraftverket någon kilometer uppströms älven. Det är en del av byns historia och det ekosystem som producerar klimatsmart närproducerad energi.

 Vår by är långt ifrån ensam om detta. I Sverige finns det idag ca 2000 småskaliga vattenkraftverk i drift som producerar miljövänlig el motsvarande ungefär 860 000 hushålls årsförbrukning. De är en viktig del av Sveriges elförsörjning.

 Just nu håller regeringen på att se över miljökraven för vattenkraften och ett nytt lagförslag har precis varit ute på remiss. Det är inget fel i sig, tvärtom. Problemet är att regeringen i sina intentioner att vara miljösmarta, lagt till saker som kanske låter bra i teorin, men som i praktiken riskerar få stora och negativa konsekvenser.

I spåret av  goda ambitioner landar förslag som försämrar välfärden och riskerar jobb.

 Den brittiske författaren Samuel Johnsson sa en gång att vägen till helvetet är kantad av goda intentioner. Ett uttryck som tyvärr kan användas om mycket i svensk politik. I spåret av  goda ambitioner landar förslag som försämrar välfärden och riskerar jobb. Så även detta förslag. Ett förslag som dessutom försämrar miljön, även om intentionen är att förbättra den.

 Förslaget innebär bland annat att verksamheter som vill ändra sin produktion, även en mindre förändring, kommer att behöva ompröva hela verksamheten. Det är tidskrävande och kostsamt. Dessutom är konsekvenserna för den enskilda verksamheten oförutsägbara och kan innebära att tillståndet för hela verksamheten riskeras.

 Sannolikt skulle lagförslaget också innebära att många småskaliga vattenkraftverk behöver rivas. Det i sin tur får konsekvenser för miljön när den klimatsmarta elproduktionen minskar. Från myndighetshåll räknar man med att vattenkraftsel för en halv miljard kronor om året kommer att försvinna.

 Men även samhällen som är uppbyggda runt kraftverken skulle påverkas. Förslaget har kritiserats för den bristfälliga konsekvensanalysen, till exempel runt risker för översvämningar, sinande brunnar och sjöar som försvinner. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har påtalat att förslaget kommer att försvåra, fördyra, och i vissa fall göra det omöjligt att planera för mer bostäder.

Vem vågar satsa på att bygga fler bostäder eller utveckla sitt vattenkraftverk om det finns ett hot om att man då kan tvingas lägga ner hela verksamheten? Vem kan bo på en plats där brunnen sinat eller åkermarken översvämmats? 

Regeringens Intentioner för miljön må vara goda, men goda intentioner skapar inte ren energi, levande landsbygd eller fler jobb.

Magnus Demervall, debattör, konsult och tidigare stabschef åt Annie Lööf