Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus Demervall: Första maj – en dag när kappan vänds efter vinden

På tisdag är det återigen 1 maj och Socialdemokraterna ska ut, i allt glesare led, för att protestera mot den politik som Sveriges regering, som de själva leder, driver.

Lite motsägelsefullt kan tyckas. Men förmodligen blir det bara en dag där Socialdemokraterna ger löften som de egentligen inte har någon ambition att genomföra. Ungefär som när Göran Persson upprepade löftet om tandvårdsreformer år efter år utan att genomföra dem. Eller när Löfven förra året lovade kortare vårdköer bara för att sen titta på när de fortsätter växa och till sist ta bort pengarna för att korta köerna.

De senaste åren har socialdemokraterna i allt större utsträckning börjat sticka upp ett vått finger i luften för att känna av den senaste opinionen. Man vänder kappan efter den just nu rådande vinden, utan att fundera på om det stämmer överens med de värderingar man står och vill stå för.

För att ta några exempel på vad jag menar;

Under 2015 sa Löfven att ”mitt Europa bygger inte murar”, för att några månader senare hålla pressträff och meddela att Sverige nu lägger sig på EU:s lägstanivå för flykt­ingmottagande.

Innan valet meddelade Löfven att det var fel att genomföra vinstbegränsningar för företag i välfärdssektorn. Efter valet har det blivit Socialdemokraternas stora nummer.

Socialdemokraterna lovade innan valet att inte höja skatten på bensin och diesel. Det löftet hölls till någon månad efter valet. Sen har man höjt den varje år.

Socialdemokraterna har även gjort ett annat vägväl kring samhällets mest utsatta, då de under denna mandatperiod har valt att ge försäkringskassan i uppdrag att minska assistanstimmarna. Följden är att cirka 1 500 personer och deras anhöriga drabbats av indragen assistans.

Vet Socialdemokraterna ens själva vad de tycker är viktigt längre?

Det allra största vallöftet inför förra valet var dock när man lovade att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Sen dess har det gått åt ett helt annat håll och Sverige tappar konstant i EU:s ranking, trots rådande högkonjunktur.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson förklarade detta strax efter valet med orden ”Man kan ha mål och så bedömer man sannolikheten av att man ska nå dem, ungefär som det kan vara med nyårslöften”.

Och kanske är det inte svårare än så. Socialdemokraterna tycker människor ska se mål som nyårslöften man eventuellt kommer att hålla ett litet tag. Mycket värre är det om folk uppfattar vallöften som löften, som riksdagsledamot Lennart Nilsson (s) en gång sa.

En varning utfärdas därför inför första maj för löften som kan låta som riktiga löften utan att vara det.

Den mest brännande frågan att ställa inför första maj efter alla kappor som vänts för vinden är kanske: Vet Socialdemokraterna ens själva vad de tycker är viktigt längre?

Magnus Demervall, debattör och konsult, tidigare stabschef hos Annie Lööf