Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus Demervall: Avgörande valår väntar

De senaste åren har minst sagt varit omtumlande, i världen och världspolitiken. USA valde Trump. Storbritannien ska lämna EU.

Oändligt många människor har tvingats fly från krig, förtryck och terror. En terror som också drabbat Europa och Sverige.

Det har sagts att vi lever i en tid av ”post truth” där algoritmerna i sociala medier kan avgöra vår syn på världen, vilket utnyttjats och exploaterats av populistiska krafter. 

I Sverige går vi nu in i ett valår och det kan på många sätt bli ett av de mer avgörande valen på länge. Vi befinner oss i en tid av ytterligheter. Från flera håll hörs de populistiska tongångarna, om ett Sverige som är på väg över ruinens brant. Likt Trumps, brexitkampanjens och flera populistiska rörelsers kampanjer målas det upp en verklighet som bygger på avhumanisering och misstro mot människor och grupper. Lösningarna handlar om att bygga murar, verkliga såväl som fiktiva, för att stänga ute de utmålade syndabockarna.

Snabbt följer diskussionen i sociala medier ett känt mönster. De som pekas ut som syndabockar av populistiska krafter får stå ut med glåpord och illa dolda lögner eller halvsanningar, av svansen på nätet. Snart är lögnen en etablerad sanning i många kretsar.

Den synergi som finns mellan populismen och den algoritmdrivna diskussionen på sociala medier gör att det lätt kan upplevas som om de extrema krafterna har större stöd än de egentligen har. Det har i vissa fall tillåtits flytta hela det politiska samtalet, inte minst om människor från andra länder och minoritetsgrupper.

Skillnaden idag från tidigare är att vi trots att vi kanske lever i en värld av ”post truth” också lever i en mer global värld, där källkritik och en motbild kan publiceras snabbare än någonsin tidigare.

 Motrörelsen mot det slutna är på stark frammarsch. I Sverige höjs allt fler röster för att inte utvisa barn till ett liv i skräck i krigsdrabbade länder. Facebookgruppen #Jagärhär, har startats i syfte är att styra upp urspårade diskussioner på internet och engagerar idag ca 75 000 personer.

Men mest sannolikt är att 2018 kommer bli ett värderingsval.

I stark kontrast till de populistiska krafter som vill splittra samhällen och ställa grupp mot grupp höjs nu alltfler röster för ett inkluderande och öppet samhälle.

Valet i år kan mycket väl komma att handla om plånboksfrågor eller vem som ska regera med vem. Men mest sannolikt är att 2018 kommer bli ett värderingsval. Ett val där vissa kommer försöka kapitalisera på svartmålning av Sverige och peka ut grupper som ansvariga för att Sverige gått sönder, medan andra kommer försöka lösa de problem Sverige står inför och erbjuda ett ledarskap som också visar att framtiden blir bättre med öppenhet. 

Om det blir så kan valet 2018 bli ett av de viktigaste valen på länge. 

Magnus Demervall, debattör, konsult och tidigare stabschef hos Annie Lööf