Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeleine fick en dotter

Tidigt i morse kom beskedet som många följare av kungafamiljen väntat på: Prinsessan Madeleines dotter är född i New York.

– Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl, meddelar hovets informationschef Annika Sönnerberg.

I Sverige var det mycket tidig morgon. I New York var klockan 22.41 när prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills dotter kom till världen på Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center – ett av de främsta i världen.

– Liksom barnets pappa är alla väldigt glada, sade Annika Sönnerberg till TT vid halv sjutiden på morgonen.

Kungafamiljen fick snabbt veta att barnet var fött.

– Kungen och drottningen är i Stockholm och är informerade, sade Sönnerberg.
– Även Victoria är informerad. Men hur kungafamiljen planerar fortsättningen, om alla ska åka till USA eller ej, är oklart just nu.

Många hade väntat sig att barnet skulle födas något senare, dels för att hovet uppgivit ett senare datum och dels för att det ofta förutsätts att förstföderskor går över tiden.

– Man planerar inte när det kommer barn, var Sönnerbergs enda kommentar på det.
Några uppgifter om barnets längd och vikt lämnades inte. Inte heller om namn, även om spekulationens vågor gick höga.

Reaktionerna på bebisnyheten lät inte vänta på sig. En som var tidig att gratulera var statsminister Fredrik Reinfeldt.

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill", skrev han.

Den före detta hovreportern Sten Hedman, blev uppringd så tidigt att han fick nyheten av TT.

– Nej, vad trevligt, utbrast han.

Hedman oroade sig lite över att ingen på kungafamiljen är på plats i New York.

– Nu får de väl ge sig iväg direkt.

Den nyfödda får en inte helt oviktig roll i kungafamiljen, enligt Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

– Vi har en successionsordning i Sverige som gör att bara en liten krets av människor kan beträda tronen. Det nyfödda barnet vidgar denna lilla krets något. Hon blir nummer fem i successionsordningen efter Victoria, Estelle, Carl Philip och Madeleine, säger han.

Att barnet fötts i USA har ingen större betydelse enligt Harrison:

– Flera av våra kungligheter har fötts utomlands under historiens gång. Det avgörande är i stället var barnet växer upp och vad detta medför. Det finns inga klara regler, men ingår man i successionsordningen måste man kunna tala svenska perfekt.