Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeira, värmande vintervin

Starkvinet madeira, som har sitt namn av den lilla ön 60 mil väster om Nordafrika, var en gång i tiden en viktig ingrediens i den svenska kulinariska traditionen. Så betydande, att det nu skrotade importmonopolet Vin & Spritcentralen hade en egen produktionsanläggning i Funchal.

Annons

Med tiden försköts folksmaken bort från de 1700-och 1800-talsideal, som madeiravinet i grunden är ett uttryck för, men anläggningen var i bolagets ägo ända fram till mitten av 1960-talet.

Madeira är inte ett exklusivt sött vin utan fås i olika stilar, från knastertorrt till mycket sött. Resp. stil är knuten till de fyra huvudsakliga ”ädla” druvorna, i stigande söthetsgrad: sercial, verdelho, boal och malvasia (eller malmsey). Enklare vin produceras av varianter av druvan tinta.

Idag är madeira en utpräglad nischprodukt. Undertecknad finner dock stort nöje i studier i den slösande rika doft- och smakvärld som madeira utgör. Jag har mött många makalösa madeiror, inte bara ”bevarade” ännu efter mer än hundra år, utan fortfarande vibrerande av liv.

Läs hela blogginlägget här