Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeira, värmande vintervin

Starkvinet madeira, som har sitt namn av den lilla ön 60 mil väster om Nordafrika, var en gång i tiden en viktig ingrediens i den svenska kulinariska traditionen. Så betydande, att det nu skrotade importmonopolet Vin & Spritcentralen hade en egen produktionsanläggning i Funchal.

Annons

Med tiden försköts folksmaken bort från de 1700-och 1800-talsideal, som madeiravinet i grunden är ett uttryck för, men anläggningen var i bolagets ägo ända fram till mitten av 1960-talet.

Madeira är inte ett exklusivt sött vin utan fås i olika stilar, från knastertorrt till mycket sött. Resp. stil är knuten till de fyra huvudsakliga ”ädla” druvorna, i stigande söthetsgrad: sercial, verdelho, boal och malvasia (eller malmsey). Enklare vin produceras av varianter av druvan tinta.

Idag är madeira en utpräglad nischprodukt. Undertecknad finner dock stort nöje i studier i den slösande rika doft- och smakvärld som madeira utgör. Jag har mött många makalösa madeiror, inte bara ”bevarade” ännu efter mer än hundra år, utan fortfarande vibrerande av liv.

Läs hela blogginlägget här