Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ma Lou skildrar det vissna och vackra i Holmsveden

Det var en gnistrande höstdag när Ma Lou Skoglund var på väg med barnen till förskolan. Då damp den plötsligt ner. Idén till utställningen med ett samhälle som vissnar likt naturen om hösten.

Ma Lou kom till Holmsveden 2001. Hon var 27 år och uppväxt i Gävle. Nu skulle hon gå en multimediautbildning i Bollnäs.

– Jag älskade Holmsveden. Det var så vacker natur och speciella människor. De såg inte orten på samma sätt som jag. De såg inte förfallet och skrotet. Folk känner inte igen byn från mina bilder fastän jag fotograferat vid granngården, berättar Ma Lou Skoglund.

Läs också: Integration via film och stillbild på Biografteatern i Kilafors

Hon tog många bilder, men visste inte hur hon skulle visa orten.

– När jag väl fick idén gav jag mig ut med kameran och tog alla bilder till utställningen redan samma morgon, berättar hon.

Nu hänger bilderna på Biblioteket i Söderhamn. Planen var att hänga utställningen i Galleri Mazarins lokaler på Rådhuskonditoriet i februari förra året. Något som stoppades när konditoriet slog igen portarna.

Läs också: Hotade Galleri Mazarin får ny ordförande: "Jag tänker inte vila och sitta med armarna i kors"

Den nya ordföranden i Kulturföreningen Fotografiska Galleriets Vänner, Anders R. Östlund, kom med idén om att ställa ut på Bibliotekets lokaler i väntan på att Rådhuskonditoriet öppnar igen.

– Vi har en lång lista med fotografer som vill ställa ut, men vi har ännu inga planer för nästa utställare, säger Anders R. Östlund.

Läs också: Mäklaren bekräftar: Nya ägarna vill öppna Rådhuskonditoriet igen

Under fredagens vernissage bjuds det på cider, salta pinnar och praliner. Några läser tidningar vid borden medan andra betraktar bilderna eller skriver i gästboken innan de växlar några ord med Ma Lou Skoglund.

Hennes fotointresse väcktes på allvar när hon gick en mediekurs som tonåring. Sedan dess har hon bland annat frilansat och jobbat åt tidningarna Nöjesmix och Sweden Rock Magazine. Ma Lou Skoglund bor sedan 2013 i Kilafors och har jobbat i tre år på Lokomotiv innan hon började fotografera åt Kulturhuset i Bollnäs.

Bilderna på Holmsveden har mötts med kärlek och förståelse från de boende på orten.

– Många är varma och glada med sorgsna. Bilderna visar bara en liten del av ett samhälle. Men trots det dystra tycker jag att bilderna inger hopp. Det som vissnar kan möta en ny vår, säger Ma Lou Skoglund.