Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Må bästa dam vinna

Jag anser att Evin Cetin (S) 25 år, uppväxt i Bollnäs, borde skickas till EU-parlamentet.

Jag är inte socialdemokrat. Jag är folkpartist och socialliberal. Men jag anser ändå att Evin Cetin (S) 25 år, med kurdisk/assyrisk/syriansk bakgrund och uppväxt här i Bollnäs, borde skickas till EU-parlamentet.

Gå in på valmyndigheten.se och titta under fliken personröster! Socialdemokraterna är det enda parti där inte alla som skickas till EU-parlamentet också är de som fått flest personröster! Både Hillevi Larsson (4:a) och Evin Cetin (5:a) petas ner av Anna Hedh (6:a) och Göran Färm (7:a) på grund av att partiet placerat de senare högre på valsedeln.

Men räcker det inte att partiet nominerat kandidaterna? Kan inte väljarna helt få avgöra vilka som verkligen ska få representera dem? Den där 5-procentsspärren (och 8-procentsspärren till riksdagen!) är ju jättesvår att passera, särskilt som den räknas ut som andel av totala antalet valsedlar och inte i procent av antal personkryss. Bara en utrikesministerfru och en gammal partiledare lyckades den här gången.

Vad är det här för typ av demokrati? Nu skickar (S) fem personer med ursvenskt ursprung till Europaparlamentet. Inget ont om sådana. Men var det så S-väljarna ville ha det?

Låt väljarna avgöra! Må bästa dam vinna!

Andreas Holmberg (FP)

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel