Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M)-politiker betalar inte sina skulder

Moderatpolitikern Kerstin Holmström från Söderhamn har obetalda skulder på 165 000 kronor. Bland annat har hon inte betalat det skadestånd hon dömts till för ofredande.
– Allvarligt, säger partikollegan Hans Sundgren.

I maj 2011 berättade vi att Kerstin Holmström blev tagen i örat av sina partikamrater i Söderhamn efter att ha skrivit rasistiska uttalanden om kurder på Facebook.

Sedan dess har även Kronofogden varit på jakt efter henne. De ville ha in de 165 000 kronor som hon var skyldig olika företag och myndigheter.

De största skulderna handlar om hyror till det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen, elräkningar och sjukvård. Men Kerstin Holmström är även skyldig Brottsoffermyndigheten närmare 8 000 kronor och en privatperson 3 573 kronor efter en dom i tingsrätten 2011.

Två år innan hade hon i berusat tillstånd stulit en flaska Smirnoff ice på en krog i Söderhamn och senare under kvällen spottat en vakt i ansiktet. För det dömdes hon alltså att betala ett skadestånd till vakten på 5 000 kronor och 4 500 kronor i dagsböter. Något som hon inte gjorde.

Efter att ha utrett Kerstin Holmströms ekonomi och kommit fram till att hon saknar tillgångar beslutade Kronofogden i oktober att bevilja skuldsanering.

Kerstin Holmström är ordinarie ledamot för Moderaterna i fullmäktige och har nu suttit där i snart fyra år. Hennes partikamrat Hans Sundgren säger att han inte känt till hennes skulder eller att hon är dömd för ofredande, egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd.

– Hon bara dök upp hos oss från ingenstans och uppträdde väldigt förtroendefullt. När hon blev tillfrågad om att bli nominerad till fullmäktige tackade hon ja. Men det är klart att vi har märkt att hon ibland har haft bekymmer.

Hans Sundgren säger att han ser allvarligt på situationen, men menar att ett parti inte kan begära in personupplysningar på sina medlemmar. Då sätter man de demokratiska reglerna ur spel.

– Det som kan uppdagas får uppdagas i efterhand, säger han.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi har ju regler för sådant här i stadgarna. En timeout kan bli aktuellt, samtidigt sitter vi nu i nomineringsförhandlingar inför nästa mandatperiod. Det är klart att sådana här uppgifter kommer att läggas in i den bedömningen.

I Söderhamn har redan Moderaten Greger Ljunggren tagit timeout från sina politiska uppdrag då han är misstänkt för omfattande bidragsfusk med assistansbidraget. I det ärendet har det ännu inte väckts åtal trots att det nu har gått ett år.

– Eftersom det har tagit sån tid är ärendet lågprioriterat av åklagaren, men vi dömer inte Greger förrän dom faller. Han har ju tagit timeout, säger Hans Sundgren.

Tidningen har vid ett flertal tillfällen sökt Kerstin Holmström för en kommentar, utan att lyckas nå henne.