Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M och KD är inkonsekventa

På Barn och utbildningsnämndens, BUN, sammanträde i Bollnäs den 24 juni fattades beslut om nivåanpassning utifrån vikande skatteunderlag. Beslutet innebär i praktiken att BUN till 2012 minskar sin budget med cirka 45 miljoner kronor jämfört med budget 2009.

Trots att beslutet är omfattande och tufft så innebär det inte att BUN klarar sin budget för 2009 och det är också tveksamt om vi klarar budgeten 2010. Vi räknar dock med att anpassningsåtgärderna ger en budget i balans och till och med överskott 2011-2012.

På så sätt följer vi de principer kommunfullmäktige beslutat om och som gäller hantering av nämnders underskott.

Beslutet får naturligtvis konsekvenser för verksamheten och ambitionen har varit att hitta åtgärder som inte minskar personaltätheten inom förskola och skola.

En del av åtgärderna tar vi med tungt hjärta eftersom vi helst hade sett att vi i stället för att spara har kunnat utveckla och höja nivån på verksamheten. Men eftersom det är kristider tvingas vi spara och prioritera.

BUN väljer då att i första hand prioritera verksamhet som vi är skyldiga enligt lag att tillhandahålla.

Vi väljer att tillfälligt ta bort delar av den frivilliga verksamheten. Exempel är skolskjuts till vald skola, skolskjuts till 6 åringar och den samlade skoldagen. Ambitionen är att så fort ekonomin tillåter återinföra delar av det vi nu tar bort.

BUN var i stort sett enig i beslutet.

Oppositionen ville inte stå bakom de ovan nämnda åtgärderna och det är inget konstigt med det. Men det som bekymrar mig är att de inte har något alternativ till besparingarna och heller ingen finansiering, utan menar att man bland annat kan räkna med högre skatteintäkter 2011-2012 samt att intäkter från Höghammarskolan och Nytorpskolan ska betala skolskjutsar och samlad skoldag.

De prognoser som idag finns visar tvärtom på fortsatt minskade skatteintäkter.

Folkpartiet och Sjukvårdspartiet har både i BUN och i kommunfullmäktige hävdat att BUN behöver mer pengar så dom är åtminstone konsekventa, vilket hedrar dem.

Annat är det med Kristdemokraterna och Moderaterna. Dom fortsätter (i detta fall indirekt) att i BUN kräva mer pengar till förskola och skola samtidigt som dom i kommunfullmäktige kräver sänkt skatt.

Det är ett förhållningssätt som jag inte får ihop.

Lägre skatt innebär mindre pengar till kommunal verksamhet och mindre pengar kräver besparingar. För mig är detta självklart, men tydligen inte för Kristdemokrater och Moderater i BUN. Jag har i tidigare debattartiklar kritiserat KD och M för detta och det kommer jag att fortsätta att göra så länge de inte är konsekventa i sin oppositionspolitik.

Jan Lahenkorva (S)

Ordförande Barn och utbildningsnämnden, Bollnäs