Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: ”Ge Socialtjänsten arbetsro”

En första tydlig åtgärd som behövs är en tillfällig flyktingpaus för att skapa ett nödvändigt andrum för Socialtjänsten. Det är hela 72 kommuner som lex Sarah-anmält sig. Det betyder att Socialtjänsten i dessa kommuner inte anser att de kan fullgöra sina åtaganden enligt befintlig lagstiftning och att det finns allvarliga missförhållanden eller påtaglig risk för detta.

Socialtjänsten ska kunna fullgöra sina ansvarsuppgifter med kvalitet och säkerhet. Utvecklingen är emellertid på väg åt fel håll. Många socialsekreterare slutar på egen begäran. I många fall därför att de dels inte anser att de kan utföra det jobb de vill under rådande omständigheter, dels den ökande stressen och de låga lönerna. 

Det är S, MP och V som till stora delar bär ansvaret för krisen i Socialtjänsten. Medarbetarna utför ett bra jobb under extremt svåra och pressande omständigheter. Så sent som den 17 mars i år avslog S, MP och V ett konkret förslag i riksdagen om en utredning att ta fram en ny socialtjänstlag. 

En fråga vi vill ställa till Vänsterstyret är om de nu är beredda att konkret medverka till att dämpa trycket på en hårt ansatt socialtjänst. 

Riksdagens utredningstjänst visar i sin rapport om utgifterna i välfärden att resurserna till vård och omsorg från år 2006 till 2013 ökade med 57 miljarder kronor. Tvärtemot vänsterns myter. Det är ett resultat av alliansregeringens systematiska arbetslinje och kvalitetsprioriteringar till välfärden. Detta trots den långvariga ekonomiska krisen. Ordning och reda är avgörande. 

Nu behövs konkreta åtgärder för att bryta det nya utanförskapet. Återupprätta en tydlig arbetslinje. Sluta att höja bidragen för dem som inte arbetar. Gör det enklare att anställa. Det ska alltid löna sig att arbeta. Ge Socialtjänsten arbetsro. Ta fram en nationell långsiktig strategi för att säkra personalförsörjningen inom Socialtjänsten.  

Därtill föreslår vi att det behöver genomföras en total översyn av socialtjänstlagen i syfte att ta fram en ny tydlig ramlag som den var avsedd att vara från början. Vi vill därutöver ändra regler så att det enbart är barn och unga i behov av boende och vård och ensamkommande barn som bor i HVB-hem och stödboende, inte de som fyller 20 år och är vuxna. De får ta ett eget ansvar.

Sverige ska fungera.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot

Patrik Stenvard (M)

förbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel