Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M fick igenom förslag om bättre integration: "Jag vägrade ge mig i debatten"

De flesta partierna var överens om att det var en bra motion som föreslog mer öppettider på SFI. Men över blockgränserna var de oense om den bara skulle besvaras eller om den skulle få ett ja.

Trägen vinner, skulle man kunna säga. Eller så tänker man på en smörgåstårta som blir godare när den fått ligga till sig under natten.

Läs även: Bättre integration föreslås

På kommunfullmäktige i Hudiksvall i måndags lyckades Richard Schleenvoigt (M) till slut få igenom en motion om bättre integration på SFI.

Det var fjärde gången som motionen var uppe på dagordningen. Den skrevs i maj i fjol.

Schleenvoigt vill ha mer öppet på SFI, på sommaren och kvällar och helger. Han vill ha språkguider, alltså en elev som läst på SFI en längre tid som tar på sig ett slags fadderskap för en nyanländ elev.

En motion kan antingen bifallas, avslås eller besvaras.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde till en början det senare. Man ansåg att det redan görs saker och planeras för annat som motionen handlar om. Särskilt nu, ett år efter att motionen skrevs.

– Men jag vägrade ge mig i debatten, säger Richard Schleenvoigt.

Läs även: Gratis sol = billig el

Och när ordförande ansåg att det var dags att gå till beslut, ville Vänsterpartiet plötsligt ha en paus för att snabbt diskutera hur de skulle rösta.

– Där vart det svettigt, säger Schleenvoigt.

Första gången motionen stod på dagordningen, hanns den inte med. Förra gången sköt man upp den för att några saker skulle förtydligas i ärendet.

Och för Schleenvoigt var det tur. Nu föll den Vänsterpartiet på läppen.

– Richard Schleenvoigt har argumenterat väl och ändrat i motionen. Det är en ett år gammal motion och mycket har hänt, men vi föreslår bifall, sa Daniel Pettersson (V) och fick applåder från oppositionsbänkarna.

Hanteringen av motioner tenderar att dra ut på tiden. Mycket hinner hända innan dem till slut når kommunfullmäktige, som då har möjlighet att avskriva inaktuella motioner.

I måndags togs två ännu äldre motioner om kolonilotter upp. De skrevs i september 2014. Och en motion om att utreda möjligheten att kunna välja privata äldreboenden, var från maj i fjol.

Den senare fick först nej i social- och omsorgsnämnden och sedan ett ja i kommunstyrelsen, så nu gick den rakt igenom fullmäktige utan debatt.

Läs även: Privata äldreboenden ska utredas

En av kolonimotionerna, av Sven-Åke Thoresen (S), handlade om markbyte med Holmen i Iggesund och där hade redan förhandlingar inletts.

Miljöpartiets Kåge Wallner fick också igenom en nyare motion, från september i fjol, om att kommunen måste skaffa sig en plan för solenergi och vara mer aktiv för att fler ska välja att det alternativet.

Nu finns det ett tiotal motioner som ännu inte färdiga för beslut.