Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M)ärkligt försök till rättning i ledet

Nu ska det bli rättning i leden hos Moderaterna, även om partiet inte gjort sig känt för att ha det mer stökigt med disciplinen än något annat parti.

Det var annat när det stormade som värst i dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna som fick den gamle kommunistledaren CH Hermansson att formulera de bevingade orden: "Nån jävla ordning måste det vara även i ett politiskt parti."

Så kraftfullt formulerar sig inte riksdagsledamoten Margareta B Kjellin från Hudiksvall, men i gårdagens tidning sade hon att det är bra med en kandidatförsäkran för att veta vad som förväntas av politikern.

Och visst vilar känslan rättning i ledet i den kandidatförsäkran som Moderaternas partistämma ska klubba i slutet av augusti.

Där finns självklara formuleringar om att förtroendevalda inte ska utnyttja sin position för att skaffa sig egna förmåner, att man inte ska agera omoraliskt eller köra rattfull. Alltså tämligen självklara regler som alla bör leva upp till, vare sig man är moderat eller inte.

Däremot står det inget om att man ska betala tv-licensen, som några moderater haft uppenbara problem med.

Men där finns också formuleringar som är ytterst tveksamma.

Visst kan det finnas skäl att vara överens om vilka spelregler som gäller. Men att underteckna kontrakt med självklarheter verkar helt meningslöst.

Att skriva under kontrakt med mer långtgående lojalitetsförsäkringar innebär att man sätter den personliga friheten på spel och ger partiet större makt än dess väljare.

Och det är märkligt, när det handlar om ett parti som alltid försökt profilera sig med att värna om individen och den personliga friheten, och som alltid motsatt sig kollektivets makt över individen!

I en av formuleringarna i kandidatförsäkran heter det att "jag omedelbart ska avsäga mig mina uppdrag om gruppen, normalt fullmäktigegruppen (eller motsvarande), uttalar att den inte längre har förtroende för mig som representant, om jag bryter mot ovanstående regler, eller om jag lämnar partiet".

Det kan spontant verka naturligt. Men vid närmare eftertanke är politikerna valda av väljarna och inte av partiet. I synnerhet om personvalet, som moderaterna gillar, får ett ökat genomslag och en ökad betydelse.

Visserligen är det partiet som fastställer listan över kandidater, men vid valurnorna är det väljarnas röster det handlar om. Och det borde inte partiet ifrågasätta.

Moderaterna vill givetvis, i likhet med alla andra partier, att ingen politiker ska hoppa av och byta parti eller blir politisk vilde under en mandatperiod.

Men likafullt är politikerna valda av väljarna!

Dessutom påpekar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren att Moderaterna med detta försöker runda grundlagen som ger en politiker rätt att sitta kvar mandatperioden ut.

Inte kan väl Moderaterna kräva att partiets kandidater friskriver sig från sin grundlagsskyddade rättighet i sin strävan efter att få lojala partipolitiker.

Problemet i dagens politik är knappast att vi har för färgstarka och personligt profilerade politiker i riksdag, landsting och kommunfullmäktige.

Problemet är snarare det motsatta, att vi har för många politiker som är nickedockor och transportkompani åt en politisk elit som drar upp riktlinjer och gör överenskommelser som resten i partierna ska rätta sig efter.