Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lysell kan missa EM

Jerker Lysell hade laddat extra hårt. Men nu kan EM vara över innan det ens börjat.

Den här säsongen skulle han visa världsklass i mer än "bara" sprint.

Men en fotskada gör nu att 24-åringen kan missa torsdagens EM-start.

– Det är ju bra grinigt, men vad ska man göra?

Det är en stukad Jerker Lysell som, bokstavligen, sitter i kläm i södra Portugal.

Just där, i värmen och runt staden Palmela, ska kampen om EM-medaljerna avgöras under den närmsta veckan.

Och där hade löpstarke Lysell från Freluga, och Rehns BK, tänkt sig en utvecklad roll.

– Planen för säsongen var att visa klass i fler grenar än sprint. Och jag har varit i bra form, men nu kan det lika gärna bli en mellansäsong igen, säger Lysell.

Det vore en svidande missräkning.

Särskilt med tanke på den besvärliga fjolårssäsongen, som började med en rivstart på Nya Zeeland men sinkades av en stressfraktur i höger fot.

Till slut kunde Jerker Lysell ändå fixa fina resultat i specialgrenen sprint.

Nu är det samma fot som gör rejält ont igen, men inte av samma orsak.

– Det är lite oklart vad det är som orsakar smärtan, men det är ingen fraktur. Det är troligen något med en muskel, eller en nerv som ligger i kläm, säger Lysell, som ändå höll bra fart i söndagens medeldistans i världscupen.

– Jag hade väl blivit trea, om jag inte stämplat en kontroll på tjejernas bana. Det var klantigt, men formen kändes ju bra. Men så kom smärtan igen, det går som i vågor.

På onsdagen gick det knappt att stödja på högerfoten. Men med en riktad lokalbedövning gick det att springa igen.

– Jag kände ingenting, men läkaren vill inte att jag ska tävla på sprutor. Det funkar liksom inte i den här sporten, säger Jerker Lysell, som sent på onsdagen väntade på hur foten skulle kännas sedan bedövningen gått ur.

– Det finns ännu en liten chans att något har lättat och att jag kan springa medeldistansen och en eventuell stafett. Men sprinten har jag redan gett upp, foten håller inte för flera täta lopp på så hårt underlag. Det är surt, men ska jag springa så ska det vara för att jaga en guldmedalj, säger Jerker Lysell – som alltid lägger ribban högt och var sådär lagom nöjd efter sin bronsmedalj i sprint när EM avgjordes i Falun för två år sedan.

– Hur det än blir med EM den här veckan, så väntar en period med rehab för mig. Den behöver inte bli så lång som vid en fraktur, men det blir ingen perfekt uppladdning inför VM senare i sommar. Och jag är nog chanslös på att få springa andra distanser än sprint.

Å andra sidan så blir sprintloppet i VM, som avgörs i Italien den 5-13 juli, något alldeles extra.

Det avgörs nämligen bland kanaler, gränder och gondoler i Venedig.