Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lys N´sem och Jessica är hemma

- Äntligen! Lys-gruppens arbete har gett resultat till slut. I dag, på Jessicas fyraårsdag, kan vi berätta att den lilla familjen är tillbaka i Söderhamn.

Kyrkor, klasskompisar och andra frivilliga har jobbat sedan i höstas med att få tillbaka den unga mamman Lys N´Sem och hennes dotter Jessica till Söderhamn.

De utvisades till Kongo i november, efter att ha fått nej på sin asylansökan.

En ensam mamma klarar sig inte i krigets Kongo, menar gruppen. De insamlade pengarna har använts till att bekosta boende på en missionsstation. Oron har varit stor för hur de ska lyckas få dem tillbaka. Bland annat blev Lys lurad när hon skulle skaffa pass i vintras. Mycket av arbetet har skett i det tysta "av säkerhetsskäl". Gruppen har varit mycket förtegen om hur resan tillbaka till Sverige skulle gå till.

Nu kommer Lys och Jessica att söka asyl på nytt. Deras advokat Tryggve Emstedt kommer under fredagen att lämna in ansökan till Migrationsverket.