Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyft bort glastaket!

Cirka 20 procent av landets kyrkoherdar är kvinnor. Det återstår mycket arbete innan vi uppnått en tillfredsställande balans mellan könen inom Svenska kyrkan.

Annons

Att ni orkar tjata i jämställdhetsfrågan utbrast en person, när jag berättade att Öppen kyrka (ÖKA) lovar att arbeta för en balans mellan könen bland biskopar, präster och diakoner. Reaktionen kanske inte är förvånande, när vi ser hur antalet prästvigda kvinnor ökar inom kyrkan. Det kan av många uppfattas som om problemet var löst, att vi har jämställdhet inom Svenska kyrkan.

Tyvärr, så enkelt är det inte. Fortfarande finns det osynliga glastaket där. Som ett exempel kan jag nämna, att enbart cirka 20 procent av landets kyrkoherdar är kvinnor. Det återstår mycket arbete innan vi uppnått en tillfredsställande balans mellan könen inom Svenska kyrkan.

Öppen kyrka (ÖKA) försäkrar, att vi inte bara ser frågans betydelse, utan vi kommer på alla nivåer där vi får ett arbetsgivaransvar efter valet, att föreslå åtgärder som lyfter bort det hindrande glastaket.

Leo Holtter

Bjuråker

kandiderar för Öppen kyrka till stiftsfullmäktige och kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel