Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyft blicken, Hudiksvall!

Vad skulle hända om invånarantalet ökade till det dubbla i Hudiksvall? funderar Sigurd Melin.

Hudiksvall är en trevlig småstad med drygt 15 000 invånare. Att stan är ganska liten gör att den är mänsklig och personlig, vilket gör den trevlig. Men vad skulle hända om invånarantalet ökade till det dubbla? Hudiksvall skulle då fortfarande vara en småstad, betydligt mindre än Gävle och Sundsvall. Med småstadens trevlighet i behåll, men med ett betydligt bättre befolkningsunderlag för olika slags samhällsservice.

De flesta Hudikbor skulle välkomna en sån utveckling. Det finns gott om plats för stan att växa och genom att redan från början planera för bra kollektivtrafik och ett bra cykelvägnät kan vi skapa en klimatsmart stad som inte domineras av biltrafikleder.

Är då detta en realistisk vision? Ja, varför inte, även om det kanske tar 50 år innan vi är där. Hudiksvall har nämligen sällsynt bra förutsättningar att locka till sig nya invånare. Det finns många bra skäl att flytta just hit. Det gäller bara att vi lyfter blicken och ser dessa, och hjälper flyttningssugna människor i andra landsändar att också se dem.

Jag flyttade hit bara för att jag tyckte att Hudiksvall hade så många fördelar. En trevlig stad, mitt i landet, med allt vad en stad ska ha. Stockholm på behörigt avstånd, men ändå inom räckhåll. Nära också till Arlanda och hela världen. Havet strax intill och med en hamn mitt i stan. Åt andra hållet en levande landsbygd med vacker natur och intressant kultur.

Jag flyttade inte hit för att det fanns jobb här. Jag tog med mig firman och har sen dess utvecklat ett företag till. Många fler har gjort samma resa. Hans Martin flyttade från Stockholm till Delsbo och startade Senseair. Björn Lundén flyttade hit och skapade ett bokförlag i Näsviken. Det räcker med en attraktiv bygd eller en trevlig småstad för att folk ska flytta hit. Och med dem kommer nya jobb.

Vi ska alltså se till att berätta för utsocknes varför det är så bra att bo här, och det ska vi göra målmedvetet och systematiskt. Naturligtvis måste vi bygga bort vår nuvarande bostadsbrist, men vi måste även planera för ytterligare bebyggelse. I Hudiksvall gör vi det lämpligen österut, längs vattnet. Folk vill bo nära havet, vilket bevisas av att Maln nyligen vuxit till en egen tätort. Ny bebyggelse längre österut, med havsutsikt och i söderläge, blir förstås lika attraktiv.

I en 50-årsplan för Hudiksvalls utveckling kan vi låta stan växa vidare ända bort till Lingarö, som då skulle kunna bli till ett eget litet kustsamhälle runt en egen båthamn. Som motor för denna utveckling bygger vi en modern spårvägslinje till Lingarö. Den byggs bit för bit, med en första etapp till Hexatronic. Hit finns ju redan spår. I nästa etapp fortsätter vi till Malnbaden. En modern spårväg är inte bara bekväm, kapacitetsstark och miljövänlig. Den bidrar också till att ge Hudiksvall en mer urban och framtidsinriktad karaktär. Vilket gör staden än mer attraktiv.

Sigurd Melin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel