Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft blicken från mobilen

/
  • Elsie Bäcklund Sandberg nationaldagstalar i Strömsbruk.

När Elsie Bäcklund Sandberg förberedde sig för årets nationaldagstal vid firandet i parken i Strömsbruk.

Annons

Det har blivit litet av en tradition för Elsie Bäcklund Sandberg – som annars mest förknippas med bygdegårdsföreningen i Sågtäkten – att nationaldagstala vid det stora firandet i parken i Strömsbruk.

– Nu har jag nog gjort det minst sex gånger tidigare, och det är en stor förmån att få förtroendet år från år!

Vad ska du prata om i år då?

– Jag har haft olika teman, om barnen, om de äldre, om vad vi tar med oss när vi går ut i sommarhagen. Det här året lyfter jag avsaknaden av att vi ser varandra som människor. Jag ska tala om tiden som ägnas åt mobilen – vi samtalar inte med varandra. Vuxna tittar i snitt på mobilen 150 gånger per dag.

– Vi behöver bli sedda och respekterade och vi har alla ansvar för att göra vårt liv tillsammans så bra och så fint som möjligt, för barn, som vuxen och som gammal. Jag tycker det är en fråga som måste lyftas i alla tänkbara sammanhang.

Har du någon särskild tanke med just det temat?

– Det är en liten signal till kommunen, jag vill belysa vilka satsningar som är en utveckling för kommunen.

Hur då?

– Förhoppningen är att vi får se en utveckling där våra barn och unga som den stora tillgång de är. Och att politiker inser att varje krona som satsas på barn och ungdomar handlar om en verklig och absolut investering för framtiden.

Du engagerar dig även mycket för de äldre – du sitter i kommunens pensionärsråd bland annat. Märks det i talet?

– Jo, även de äldre måste få ses. Det är definitivt en mänsklig rättighet att få åldras i trygghet och värdighet, där de olika behoven får styra och inte stämpelklockor och tidur. Ansvaret är mycket stort för våra beslutsfattare: hela vår livsresa ska bli så bra som möjligt för alla.

Annons