Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckan är att forsa fram

Du åker upp och ner, vattnet stänker upp i ansiktet på dig och det enda du hör är bruset från forsen omkring dig. Känns det lockande? Då borde du prova forspaddling

En lätt bris sveper in och solen tittar tillfälligt fram för att lysa upp den skugghöljda verandan. Runt kassen med paddlingsutrustning surrar en broms.

Eller man kan åtminstone gissa att den surrar. För hur den än kämpar för att göra sig hörd överöstas den av bruset från älven, som flyter förbi nedanför. Det är här vid Edängeforsen utanför Ljusdal som kanotklubben Ljusnan håller till.

Lars Larsson har forspaddlat i 18 år och var en av de drivande i kanotklubben, innan han flyttade till Åre i december förra året. Han säger att en av fördelarna med sporten är att det går snabbt att lära sig grunderna och att vägen till den första kicken är kort.

– Det går fort, vattnet stänker, allt rör sig runt omkring dig och du känner sig helt innesluten i vattnet. Skillnaden med till exempel skidåkning är att elementet du rör dig i inte är statiskt. Man kan kanske likna det vid att åka skidor i en lavin.

Lars Larsson tävlade för Svenska landslaget i Freestyle i tio år. Grenen är en variant av forspaddling där paddlaren plockar poäng genom att göra trick. Åren i landslaget gav honom möjligheten att resa och upptäcka många nya paddlingsställen runt om i världen. Men han säger att även Sverige har mycket att erbjuda. Enligt honom är till exempel Ljusnan ett bra alternativ för både nybörjare och erfarna.

Ändå är forspaddling en liten sport i Sverige. Enligt Kajaktiv, Sveriges största anordnare av paddlingskurser, finns det runt 300 aktiva i landet.

– Om folk visste hur roligt det är skulle fler hålla på, men det finns en mytbildning om att det är farligt, säger Lars Larsson.

Han medger att det visserligen finns risker med sporten, men att det beror mycket på utövaren.

– Det är precis som i skidåkning, där finns det folk som hoppar nedför stup. Det kan vara världens farligaste sport om man lägger det på den nivån, men det hindrar inte att föräldrar tar med sina 4-åringar till barnbacken i Järvsö.

Själv har han varit med om några incidenter som fått honom att bli försiktigare. Särskilt en har han fortfarande färskt i minnet. Det var under en tur i Nya Zeeland.

– Vi körde i en svår flod. Jag studsade till på en sten och var oförberedd, så jag gick runt. Allt gick så snabbt och kajaken kilades fast under en stock.

Han satt fast nedvänd under vattnet.

– Jag tänkte shit. Det här är som skräckhistorierna man läser om, men som aldrig händer en själv.

När han till slut lyckades ta sig upp hade han fått en rejäl smäll i pannan.

– Jag fick mig en läxa att man måste vara försiktig, säger han.

Enligt Lars Larsson passar forspaddling många fler än den extremt äventyrslystne. Men vissa kriterier måste en blivande utövare ändå ha.

– Man måste tycka om vatten. Om man är rädd för att bli blöt kommer man aldrig att gilla forspaddling.