Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad insamling till asylsökande

Insamlingen till de asylsökande i Järvsö har gått över förväntan. Människor i alla åldrar har skänkt kläder.
– När man ser allt engagemang som folk har så blir jag så glad, säger Mostafa Touil, verksamhetsledare, VIF.

Annons

Läs också: Den iskalla verkligheten bakom vår nya serie.

Mostafa Touil står och pratar i telefonen när jag möter upp honom utanför affären i Järvsö. Hans bil, fylld till bredden av säckar med kläder, är parkerad utanför och snart ska allt bäras in.

Hur har det gått med insamlingen?

– Det har gått väldigt bra. Folk i alla åldrar har skänkt kläder och jag har åkt runt och hämtat kassar, säger Mostafa.

– Det har ringt människor som vill skänka kläder från anhöriga som avlidit. En ung mamma kom hit och lämnade kläder för någon dag sedan. Folk är väldigt engagerade, säger han.

Majd Hassan, tidigare boende på ett av asylboenden i Järvsö, kommer förbi och hjälper till att bära in från bilen. Under tiden kommer en dam förbi och frågar om det är här hon kan lämna kläder till de asylsökande. Två män dyker upp strax efteråt och lämnar några jackor och en vintermössa.

– Här får asylsökande sedan köpa kläder för en tia eller en tjuga, säger Mostafa och fortsätter:

– Oftast är det så att de inte vill ha kläder gratis. De vill betala för sig och känner ett mervärde när de får köpa sina egna kläder.

Läs också: Här kan du lämna ditt bidrag.

Mostafa berättar att han jobbar otroligt mycket med insamlingen och att det är ett hårt jobb. I butiken jobbar en man och två kvinnor som tar hand om kläderna som kommer in.

Hans Hermansson som startade asylboendet i Bed & Breakfast lokaler kommer fram till Majd och kramar om honom. De pratar innerligt. Hans engagerar sig och hjälper flyktingar som kommer hit.

– Det är det här med insamlingar och verksamheterna emellan alla myndigheter som är den verkliga integrationen, säger Hans.

– När man ser allt engagemang som folk har så blir jag så glad och det gör det lätt att jobba, säger Mostafa.

Läs också: Rekordmånga asylsökande.