Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad flytt av vargvalpar

Försöket med att flytta vargvalpar mellan olika kullar i skandinaviska djurparker har slagit väl ut. På Järvzoo blev de båda flyttade valparna väl omhändertagna av sin fostermor.

Fostermamman hade fem egna valpar tidigare och fick ytterligare två från en annan vargtik.

– Det gick väldigt bra. Nu är det svårt att se skillnad på valparna, säger Olle Larsson, chef på Järvzoo.

Nu har parken dessutom satt in kameror så att de kan intensivbevaka vad som händer i hägnet.

En av de tre valpar som blev kvar hos den tik som de båda valparna togs ifrån, försvann dock. Den tiken har bara två valpar kvar.

– Vi vet inte vad som hände, antingen dog den eller blev ihjälbiten.

Försöken med flytt av vargvalpar har pågått under våren och sommaren i Järvzoo och Orsa björnpark i Sverige och i två djurparker i Norge.

– En viss dödlighet är normalt i såväl djurparkskullar som vilda valpkullar, men i försöket har fostervalparna haft minst lika god överlevnad som tikarnas egna valpar, säger Inger Scharis, projektsamordnare på Svenska djurparksföreningen.

Försöket visar att det går bra att flytta vargvalpar mellan tikar. Men innan man kan flytta ut djurparksvalpar till vilda vargtikar återstår många frågor att lösa, säger Olle Larsson på Järvzoo.