Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lycka är att ha en kolonilott: "Det här är livet på en pinne"

Kolonilotten har en alldeles speciell plats i Gun Källmyrens hjärta. Hit åker hon nästan varje dag under sommarhalvåret – för att påta i trädgården, dricka kaffe och prata med grannarna.
– Det är något visst att packa väskan för att åka hit. Det här är livet på en pinne.

De kalla vårvindarna drar in över kolonilottsområdet i Söderhamn men det är inget som hejdar Gun Källmyren att besöka sin oas. Här på kolonilotten finns allt hon kan tänkas behöva för att känna avkoppling och få energi.

– Jag har alltid haft en stuga och det är något visst att packa väskan och byta miljö. När jag sålde min stuga ville jag ha något nytt att åka till, och då blev det en kolonilott, säger Gun Källmyren.

Läs även: Grönskande livskvalitet i Söderhamn

Det blir nu fjärde sommaren som Gun har kolonilotten. Hon har aldrig ångrat att hon slog till. Området ligger nära hennes bostad på området Skytten och det gör att hon ofta besöker kolonilotten.

– Det här är den minsta lotten på området och den passar mig perfekt, säger hon.

En gångväg går alldeles intill hennes lott och för att komma in i trädgården passerar man en portal där hon skrivit "Guns täppa". Under en gammal hägg har hon placerat utemöbler och en välklippt häck och några land inramar hennes trädgård. Det finns också bärbuskar och pallkragar med olika växter.

– Det är så tidigt på säsongen så jag har inte kommit i gång med odlingen än. Men jag odlar bara för att det är mysigt, det är något särskilt med att skörda grönsaker, plocka jordgubbar och äta egen potatis, säger hon.

Den röda stugan är fem kvadrat stor och där finns det mesta man kan behöva, som ett litet bord, en dagbädd och en köksvrå med gasolspis. Intill finns en redskapsbod.

– Jag har bott i hus och gillar att vara ute. Här träffar jag folk som jag annars inte möter. Det är otroligt socialt att ha kolonilott. Även mitt barnbarn Alva älskar att följa med hit, säger hon.

Men samtidigt finns det förpliktelser med att ha en lott.

– Vi har många gemensamma ytor som ska skötas, då är det viktigt att alla hjälper till.

Föreningen Söderhamns Koloniträdgårdar firar 100 år nästa år och Gun är imponerad över den livfulla föreningen. De ordnar trädgårdsresor för att inspireras och nu i höstas hade de öppet hus med möjlighet att sälja en del av skörden.

– Det är underbart att fara hit och tillbringa dagen här. Men sen är det nästan lika skönt på kvällen att åka hem igen, säger Gun Källmyren.

Läs även: Markbyte kan lösa kolonitvisten