Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lust att lära – trots sommarlov

Samtidigt som sommarlovet rullar på utanför klassrummen sitter 31 elever och pluggar matte och svenska i Stenhamreskolan. För att bli godkänd krävs hårt arbete.

Klockan slår tio och eleverna är tillbaka efter morgonrasten. En grabb har kepsen bak och fram, en tjej väger på stolen och en annan kille stirrar upp i taket. Men alla arbetar.

– Ska jag avrunda också? frågar Rasmus Andersson, 15 år.

Bredvid honom, jämte en halvt urdrucken läskflaska, sitter Sanna Klang. Hon pluggar annars på gymnasiet men arbetar nu som assistent på sommarskolan.

– De ska bli hela, inga decimaler. Om det är över komma fem blir det en till, säger hon.

Rasmus Andersson knappar på miniräknaren och plitar sedan ner siffrorna i skrivhäftet. Han är en av 31 elever som under fem veckor läser sommarskola på Stenhamreskolan i Ljusdal. Första veckan är eleverna i skolan, sedan hemma med läxor i tre veckor. Nu är det dags för sista veckan.

I år har 279 kommuner och friskolor fått bidrag till sommarskola från Skolverket. Sammanlagt 30 miljoner kronor har fördelats.

– Vissa är målinriktade medan andra inte tror sig kunna, de har lite grann givit upp, säger Linda Håkansson, lärare på Stenhamreskolan.

Eleverna kommer från Ljusdal, Ramsjö och Delsbo och själva fått söka till årets sommarskola. Under sommarskolan kan eleverna få extra hjälp eftersom klasserna är mindre, mellan sju och tolv elever per klass.