Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurad på korten

Bokhandeln i Söderhamn riskerar ekonomisk smäll efter Terje Hellesös fusk.

- Rötägg finns det i alla branscher och det här är definitivt ett sånt, säger Martin Ayres.

En av alla som känner sig besviken och lurad är Martin Ayres på bokhandeln i Söderhamn. Han riskerar att göra en stor ekonomisk förlust efter att Terje Hellesö avslöjats med att manipulera sina bilder.

- Det känns för jävligt. Vi har satt vårt rykte på spel. Ingen gillar att bli blåst, men det har vi blivit, säger Marin Ayres.

Det är för tidigt att se hur stor den ekonomiska förlusten blir för bokhandeln, men på lagret ligger vykort till ett värde av ungefär 70 000 kronor.

- Det känns inte roligt att sälja kort som man inte är säker på om de är äkta. De är tagna som om de inte är manipulerade, men efter den här skandalen går det inte att lita på, säger han.

Första kontakten Martin Ayres hade med Terje Hellesø var 2005 när han kom in på bokhandeln med boken "Min plats i ljuset".

- Jag tyckte det var en fin bok. Jag brinner för det lokala och det var otroligt hälftigt att få in en fotobok av klass från en söderhamnsfotograf.

Likt många andra respekterade Martin Ayres den duktige fotografen. Tillsammans inledde de samarbetet med att förnya den åldersstigna skörden av vykort i Hälsingland. Resultatet blev 30 olika motiv i en upplaga på 90 000 exemplar. Finansieringen på 200 000 kronor stod bokhandeln för.

Stativet med Terje Hellesös vykort står numera undanskymt placerade bakom ett bord utanför bokhandeln. Martin Ayres rullar fram stället och plockar fram ett vykort.

- Titta här! Kan man lita på att den här berguven sitter här?

- Nu försöker jag glömma den här historien, Terje Hellesö ska inte få suga mer energi ur mig. Han har nog tagit genvägar redan från början, mitt förtroende har han förbrukat, säger Martin Ayres.