Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundquist: "Medalj är möjligt"

Den ene gör sin trettonde VM-start.

Den andre återvänder på allvar till landslaget efter sex års frånvaro.

Tillsammans ska två söderhamnare leda det blågula landslaget mot stora framgångar i bordtennisens lagvärldsmästerskap.

– Medalj är möjligt, säger Jens Lundquist.

Mitt i centrala Tokyo, Japans huvudstad, avgörs lag-VM. Senast slutade Sverige sexa när legendaren Jörgen Persson slog sina sista servar vid ett VM. Efternamnet finns fortfarande i truppen – men nu i form av suifaren Jon Persson. Som fick säsongens hittills strålande resultat i såväl pingisligan som franska andraligan bekräftade när han blev en av fem uttagna till årets största bordtennishändelse.

– Det har varit mitt mål sedan första omgången. Och det känns grymt skönt att vara tillbaka i landslaget, säger tjugosjuåringen.

Han är inte Söderhamns ende representant vid lag-VM som inleds nu på måndag. Även den givne startmannen Jens Lundquist ställer sig i matchhagarna – redo för sin trettonde VM-start i karriären.

– Shit, är det så många? Jag börjar bli gammal, ler Jens Lundquist.

Etthundrafjorton länder ställer upp, tjugofyra av dem inklusive Sverige ingår i högsta divisionen. För Lundquist och Persson väntar Vitryssland, Sydkorea, Nordkorea, Spanien och Taiwan i gruppspelet.

– Kanske den tuffaste lottningen vi kunde få. Sydkorea och Taiwan är favoriter, vi måste vinna mot vitryssarna, spanjorerna och nordkoreanerna för att gå vidare. Och Nordkorea är ett riktigt lurigt lag – ingen har sett spelarna på ett eller två år. Vi vet inte vilka som kommer, det enda vi vet är att de har tränat mycket.

Lundquist, sextiosexa i världen, och Pär Gerell, trettiofemma i världen, är självklara i Sveriges laguppställning. Medan Jon Persson får utmana den regerande svenske mästaren Kristian Karlsson om platsen som tredjeman.

– Jag är inställd på att vara reserv, men om jag får chansen kommer jag att ta den. Jag kan tillföra laget massor av energi, både från bänken och bordet, säger Jon Persson.

I den öppnande gruppspelsmatchen i lag-VM i Tokyo står Spanien på Lundquists och Perssons motsatta bordshalva. Då börjar de resan mot en svensk medaljskräll.

– Går vi vidare från gruppen kan allting hända. Vi kan besegra alla lag, förutom Kina. Och semifinal är verkligen möjligt för oss, säger Jens Lundquist.