Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet före festivalstormen

Blå bajamajor står på rad, scenbyggena börjar bli färdiga och på campingen har några tält redan slagits upp av förväntansfulla festivalbesökare. Kort sagt - Kilafors är redo för tre dagars festivalyra.

Ett tätt regn faller över ett ännu rätt så öde festivalområde. Ett fåtal husvagnar och tält har ställts upp på campingen och det ligger en känsla av lugnet före stormen i luften. Men under ytan bubblar det, som det brukar heta.

I de stora serveringstälten och på de två scenerna råder febril aktivitet. Funktionärer jobbar in i det sista med att färdigställa festivalområdet. Inne i det så kallade Rock Klassiker-tältet jobbar Karla Kallin och Stefan Isaksson med att fixa sladdar till strålkastare. De jobbar några dagar mot att de får ett festivalpass gratis.

- Det är helt klart värt det. Vi har jobbat sedan i måndags och jobbar till i morgon, säger Stefan Isaksson.

Karla Kallin håller med.

- Det är jättebra att kunna göra så här om man inte har så mycket pengar.

Ett par hundra funktionärer jobbar som Karla och Stefan, alltså mot gratis inträde på festivalen. Det behövs folk både före, under och efter arrangemanget och enligt Gustav Eriksson som är personalansvarig har det inte varit några problem att hitta folk som vill jobba.

- Det har ramlat in många nu mot slutet. Framför allt är det yngre som vill jobba och samtidigt kunna se band utan att behöva slösa pengar på det.

Isabell Enkvist är ansvarig för festivalens barer och hennes mobiltelefon ringer i ett. Så här dagen före är det många små detaljer som behöver ordnas. Att det finns tillräckligt med öl är såklart en mycket viktig del av hela arrangemanget. Det är inte lätt att beräkna hur törstiga festivalbesökarna kommer att vara, men skulle det krisa finns det en lösning.

- Vi kommer att kunna ringa in mer dricka akut om den tar slut. I fjol sålde vi slut på Jack Daniels till exempel. Vi sålde mer av det på en dag än de gjorde under hela Hultsfredsfestivalen. Det hade vi aldrig kunnat förutse.

Isabell Enkvist berättar att festivalbesökarna förra året satte i sig inte mindre än 16 500 liter öl. Hon tror att det kan bli upp mot det dubbla i år eftersom det är mer folk och ytterligare en festivaldag.

Ölen är levererad, campingen öppen och scenerna står klara. Kilafors är rustat för rockfestival!