Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet efter stormen

På onsdagen, dagen efter rånet, råder det lugn på Handelsbankens kontor i Gnarp. Kunderna har inte varit många och trots det som hänt är det bara några få som hört av sig till banken med funderingar.

Personalen som jobbade under tisdagens rån har fått ledigt och anställda från Handelsbankens kontor i Sundsvallsområdet har ryckt in för att täcka upp. På onsdagen var det lugnt på banken och inhoppande Maria Alm tror att många kunder låter bli att gå dit eftersom de tror att banken har stängt eller för att visa hänsyn till de anställda.

I dörren till kontoret är glaset spräckt, rånarna satte yxan i det och tryckte på det sättet upp dörren. Den krossade glasrutan är en grym påminnelse om gårdagens rån. Peter Sulser, polis från Hudiksvall hade på onsdagen vägarna förbi och passade på att göra ett besök hos personalen för att se hur de mår.

Kontorschefen Niclas Södergren var med under rånet på tisdagen. Han vill inte gärna prata med pressen om de anställdas situation.

– Vi vet inte själva hur vi mår så det är svårt att förklara det för någon annan. Man har inte fått grepp om situationen ännu, säger han. Personalen ska träffa psykoterapeuter, det är något som ingår i bankens krishantering.

Niclas Södergren är ändå skakad efter händelsen och menar att ingen lämnas oberörd då de blir hotade till livet. Rånarna tvingade ner de anställda på golvet, berättar han.

– Det var som att se ett avsnitt av Efterlyst på TV3.

På Ica Stjärnan i Gnarp har rånet varit påtagligt. Carina Forselius är butiksbiträde och berättar att var och varannan som kommer till kassan har pratat om det.

– De pratar om rånet i Gnarp men också om rånet i morse, söder om Stockholm, säger hon.

Carina Forselius känner sig ofta orolig att något liknande ska hända då hon jobbar, trots att de har en larmknapp i kassan.

– Det är alltid lite smått otäckt, det finns så många konstiga människor som stjäl och snattar. Många gånger är jag rädd att det ska stå någon och gömma sig i mörkret då man ska stänga och låsa här på kvällarna, säger hon.

Elin Berggren från Gnarp har varit och handlat med sin son Anton, sju månader. Hon har läst om rånet i tidningen och tycker att det är otäckt. Men sen är hon också orolig att banken kan stängas efter en sådan här händelse.

– Banken behövs här, många gamla har nytta av att den finns nära och många har inte bil för att ta sig runt med. Man tror att om man bor på ett sådant här litet ställe så kan man vara tryggare men det är man tydligen inte, säger hon.