Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnare Fleetwood Mac till Sverige

/
  • Legendariska rockgruppen Fleetwood Mac är numera en kvartett. Från vänster: John McVie, Stevie Nicks, Mick Fleetwood och Lindsey Buckingham.
  • Mick Fleetwood firar 42 år med sin grupp.

Rocklegenderna i Fleetwood Mac kommer till Sverige i veckan.

Bandet som blev berömt för sina inre stridigheter har lugnat ner sig. - I dag är jag verkligen lycklig, säger Mick Fleetwood till TT Spektra.

Annons

Fleetwood Mac kommer till Norden utan en ny platta i bagaget.
- Det är en ny erfarenhet att åka ut och spela låtar som vi hoppas att folk kommer att känna igen och älska, säger Mick Fleetwood.
"The Unleashed Tour" startade i USA i mars och Europadelen drar igång i Köpenhamn 8 oktober. Två dagar senare intar Mick Fleetwood, 62, John McVie, 63, Lindsey Buckingham, 60, och Stevie Nicks, 61,Globen i Stockholm.
Mick Fleetwood har lirat i Sverige flera gånger. Premiären var 11 maj 1968 på Club 700 i Örebro och han har trummat i Stockholm, Göteborg, Lund, Jönköping, Umeå och Örnsköldsvik.
- Jag gillar Sverige, så det ska bli trevligt att spela i Stockholm igen. Och jag tycker att vi låter bättre än någonsin. 

Mick Fleetwood ser vältränad ut. Han spelar golf och lever ett sunt liv.
- Jag tar vara på mig själv. Från att ha varit en stor galning ser jag numera om mitt hus. I dag är jag verkligen lycklig, säger han.
Fleetwood Mac började som ett bluesband i Storbritannien på 60-talet, men flyttade till USA och blev ett av 70-talets största band efter att ha rekryterat Lindsey Buckingham och Stevie Nicks.

1977 kom albumet "Rumours" med hits som "Don't stop", "Go your own way" och "Dreams". Den toppade USA-listan i 31 veckor, vann en Grammy och har sålts i 40 miljoner exemplar.
På 80-talet hade Lindsey Buckingham och framförallt Stevie Nicks framgångar solo. "Holiday road" från filmen "Ett päron till farsa" är ett givet inslag i Lindseys konserter och Stevies debut-lp "Bella Donna" blev etta i USA.

På 70-talet handlade det inte bara om musik. Droger och privatliv fick de största rubrikerna. Mick och hans hustru skiljde sig, liksom John och Christine McVie och Lindsey och Stevie separerade, men Fleetwood Mac fortsatte.
- Vi använde kokain som om det varit energihöjande och för att alla sa att kokain inte var livsfarligt eller skadligt. Alkohol och hasch var något som alla gjorde, men ingen av oss prövade heroin. Tack gode Gud, för annars hade vi nog varit döda, säger Stevie Nicks.
Hon vistades på Betty Ford Center i 47 dagar för att ta sig ur kokainmissbruket och fick sedan Klonopin, ett lugnande medel för att undvika ett återfall.
- Jag har ett hemskt hål i näsan som resultat av kokainmissbruket och det kommer att påverka mig livet ut.

Efter att ha drömt att hon hade cancer och aldrig skulle kunna sjunga igen gav Nicks upp cigaretter och droger 1996. 

Vad är hemligheten till överlevnad i musikbranschen?
- Om du jobbar riktigt hårt och tar väl vara om dig kan det gå vägen. Trots alla tidigare problem känner jag mig lyckligt lottad, svarar Stevie.
Gruppen valdes in i Rock & Roll Hall of Fame 1998 tillsammans med bland annat The Eagles och Santana.
- En stor ära och något som jag aldrig hade kunnat föreställa mig när jag för drog igång mitt lilla bluesband för 42 år sen, säger Mick Fleetwood. 

Keijo Liimatainen/TT Spektra

Mer läsning

Annons