Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugna möten om vargutsättning

Under tisdagen var det Ovanåkers tur att få information om länsstyrelsens regeringsuppdrag att hitta lämpliga revir och områden för utsättning av varg. Informationsmötena i Edsbyn och Runemo blev lugna tillställningar trots att en viss misstro mot politiker och myndigheter kunde skönjas bland deltagarna.

Annons

Under tisdagen höll länsstyrelsen tillsammans med medarrangörerna Svenska Jägareförbundet och Studiefrämjandet informationsmöten angående länsstyrelsens regeringsuppdrag att tillsammans med åtta andra mellansvenska län peka ut lämpliga revir och områden för utsättning av varg. Anledningen är att riksdag och regering har beslutat att höst 20 vargar ska flyttas och sättas ut i den befintliga populationen fram till år 2014.

Det första informationsmötet som hölls på Folkets Hem mitt på dagen samlade inte mer än ett 20-tal deltagare. Fler, närmare 50 personer, hade sökt sig till Byagården i Runemo på kvällen där nästa informationsträff hölls.

Mötet i Runemo inleddes med att länsstyrelsens rovdjurshandläggare Sara Hommen berättade om den svenska rovdjurspolitiken och bakgrunden till beslutet att genetiskt stärka den inavlade vargstammen genom att flytta in och sätta ut varg utifrån.

Jaktvårdskonsulent Kalle Johansson från Svenska Jägareförbundet tog sedan vid och berättade varför Jägareförbundet förordarflytt och utsättning av varg.

- Med tillförsel av nya gener behövs inte 1000 vargar för att vargstammen ska uppnå en gynnsam bevarandestatus vilket forskningen visar. Genom utsättning av nya vargar kan vi ha både en liten och frisk vargstam, sade han.

Åhörarna, till 95 procent jägare, hade möjlighet att komma med synpunketer och ställa frågor vilket de också gjorde i god utsträckning den här kvällen.

Annons